Fit & Gezond

Nieuwe studie waarschuwt: “Rechtopstaand werken is dan toch niet zo gezond”

Nieuwe studie waarschuwt: “Rechtopstaand werken is dan toch niet zo gezond”
Net nu je misschien je bureaustoel naar het verdomhoekje hebt verbannen, mag je het meubelstuk weer tevoorschijn rollen. Want een hele dag rechtstaan aan een zogenaamde standing desk is niet gezond. Dat suggereert althans een kleinschalige studie in het vakblad Ergonomics.

Een team wetenschappers aan de Curtin University in Australië hebben de effectiviteit van rechtopstaand werken onderzocht bij amper 20 mensen. De vorsers kwamen tot de conclusie dat een hele werkdag rechtstaan niet beter is dan een hele dag neerzitten aan je bureau. Integendeel: te lang rechtstaan heeft evenzeer nefaste gevolgen voor het lichaam en zou zelfs de mentale reactiviteit verslechteren.

Meer hartziekten

Ondanks het feit dat dit een zeer kleine studie is, wees een grootschaliger onderzoek vorig jaar ongeveer hetzelfde uit. De studie, gepubliceerd in het vakblad American Journal of Epidemiology, volgde twaalf jaar lang 7.300 mensen met een kantoorjob. Na de proefperiode kon men vaststellen dat diegenen die staand werkten bijna dubbel zoveel kans hadden om hartziekten te ontwikkelen in tegenstelling tot degenen die vaker neerzaten. De wetenschappers concludeerden dat lang rechtstaan ertoe leidt dat er veel bloed in je benen terechtkomt. Je lichaam moet meer inspanningen leveren om dat terug naar je hart te pompen. Het proces doet de druk in de aderen toenemen, wat het risico op gezondheidsproblemen vergroot. Mensen die lang staan - denk aan obers, verkopers, bandwerkers - kunnen ook chronische been- en rugproblemen krijgen.

Nieuwe studie waarschuwt: “Rechtopstaand werken is dan toch niet zo gezond”

Geen richtlijn

Maar is ofwel zitten ofwel rechtstaan op het werk allebei even slecht? “Er zijn nog altijd geen officiële, wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen die aangeven hoe lang je eigenlijk mag rechtstaan voor je weer gaat zitten of andersom. Momenteel is dat een moeilijke kwestie. Ook over rechtopstaand eten bestaat er vandaag veel twijfel. Het is nog niet tot een duidelijke conclusie gekomen, maar meestal adviseert men aan mensen die rechtstaand eten om heel bewust te eten”, zegt An Bogaerts, verbonden aan de faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen en PortaAl, het expertisecentrum voor gezond bewegen van de KU Leuven.

Zoek je eigen balans

Wat de experte betreft, gaat het erom om een balans te vinden tussen zitten en rechtstaan. “Bij mensen met een zittend beroep raden we aan om het zitten af en toe te doorbreken, het lichaam eens wakker te schudden. Bij rechtstaan is dat net hetzelfde: je spieren kunnen het op de duur lastig krijgen en het kan aangenaam zijn om even te gaan zitten. Het lichaam heeft af en toe rust nodig. Daarnaast is er een onderscheid te maken bij de rechtstaanders. Wie rechtstaat kan dat immers op verschillende manieren doen. Je hebt mensen die actief rechtstaan en personen die hangen (lees: slecht voor je nek,...). Het is een goed idee om verschillende opties te hebben op kantoor - een bureaustoel, een (verstelbare) standing desk,... Als je makkelijk kan switchen tussen staan, zitten en even rondwandelen, afhankelijk van hoe je lichaam aanvoelt, ben je goed bezig."

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees