Met 100 km per uur vlucht autodief als een dolleman voor de politie, tot hij wordt opgehouden door een verkeersongeval

Aan de dollemansrit kwam een einde toen Faysal E.M. werd opgehouden door een verkeersongeval, waarbij een tractor in twee stukken brak. Foto: atb

Huldenberg / Bertem / Anderlecht -

Tegen twee mannen uit Anderlecht is twee jaar cel gevorderd voor de diefstal van een Nissan Navarro in Leefdaal in 2015. Een van de beklaagden zou tijdens een wilde achtervolging ook op een agent zijn ingereden.

Faysal E.M. (29) uit Anderlecht had in mei 2015 een auto nodig. Waarom is niet duidelijk. Tijdens een verkenning viel zijn oog op de Nissan Navarra met aanhangwagen op de inrit van autocarbedrijf Veronica Cars aan de Dorpsstraat in Leefdaal. E.M. ging er met de Nissan vandoor, achternagezeten door een medewerker van het bedrijf.

Tractor in tweeën

“Tegen 100 km per uur beging de beklaagde verschillende ernstige verkeersovertredingen en bracht hij andere weggebruikers in gevaar”, zegt het openbaar ministerie. In de Borremansstraat in Huldenberg plaatste een tegemoet komende politiepatrouille haar dienstvoertuig dwars over de weg in de hoop de vluchtende auto te doen stoppen. E.M. vertraagde. Met de hand op zijn wapenholster stapte een agent op de Nissan af, waarop E.M. volgens de burgerlijke partij en het parket inreed op de agent.

“Het was onverantwoord en een stommiteit”, zegt de advocaat van E.M. “Maar mijn cliënt heeft nooit de intentie gehad op de agent in te rijden.” Nochtans moest de agent wegspringen om de Nissan te ontwijken.

Aan de dollemansrit van E.M. kwam even verder dan toch een einde toen de Brusselaar opgehouden werd door een ernstig ongeval, tussen Smeysberg en Kleinwaverstraat, waar een BMW-terreinwagen en een oldtimer tractor met elkaar waren gebotst. Door de klap brak de tractor in twee stukken. De bestuurder ervan moest worden gehospitaliseerd.

E.M. zette het op een lopen maar werd in de lager gelegen bossen gearresteerd.

Afgezet

Tijdens het onderzoek kwam ook een Mercedes in beeld. Onder andere telefonieonderzoek leidde de speurders naar een adres in Anderlecht. Daar werd de auto daags na de diefstal van de Nissan en de dollemansrit achtergelaten. De zoon van de eigenaar werd weerhouden als de bestuurder van de Mercedes die E.M. zou hebben afgezet in Leefdaal vlak voor de diefstal van de Nissan.

Gisteren ontkende de 42-jarige man uit Anderlecht elke betrokkenheid. Hij vraagt de vrijspraak.

Door op de agent in te rijden is er volgens het Leuvense parket sprake van poging tot doodslag. E.M. riskeert twee jaar cel, mogelijk deels met probatie-uitstel, en 1.200 euro boete. De tweede verdachte, die al een serieus strafregister heeft voor onder andere diefstal en poging diefstal met geweld, hangt twee jaar effectieve opsluiting boven het hoofd.

Vonnis op 11 april.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees