Watermaatschappij Farys belooft verbetering na smeekbede bewoners en stadsbestuur

Na smeekbede bewoners en stad over veelvuldige waterlekken: watermaatschappij belooft oplossing

Na smeekbede bewoners en stad over veelvuldige waterlekken: watermaatschappij belooft oplossing

Dinsdag nog werd een waterlek in de leiding lokaal hersteld, maar dat is maar tijdelijk. Foto: lds

Aalst -

Bewoners van de Grote Baan in Herdersem kampen al sinds vorig jaar met veelvuldige ‘overstromingen’ door lekken in de drinkwaterleiding. Nadat de stad eiste dat de leidingen vernieuwd zouden worden, heeft watermaatschappij Farys nu besloten om daaraan tegemoet te komen.

Dinsdag was het opnieuw prijs aan de Grote Baan, tussen de Middenweg en de Kouterbaan. Naast het voetpad ontsproot voor de zoveelste keer een ‘bronnetje’ als gevolg van een lek in de drinkwaterleiding. Die bestaat uit oude buizen in asbestcement die snel breuken vertonen als er in de buurt gewerkt wordt.

“Vanaf huisnummer 96 tot 150 hebben we al meermaals een lek gehad”, zegt bewoner Paul Stockman. Hij is ook gemeenteraadslid voor CD&V en gewezen schepen in Aalst. “Sinds vorig jaar nemen de problemen toe. Dit jaar alleen al was er zes keer een lek. Dinsdag moest er nog een gedicht worden.”

Geen nieuwe voet- en fietspaden openbreken

Ook de stad Aalst zit verveeld met de situatie. Schepen van Facility Ilse Uyttersprot (CD&V) en schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SD&P) namen contact op met de watermaatschappij. “Het is een must dat de drinkwaterleiding zo snel mogelijk wordt vernieuwd”, zegt Van de Steen. “Het zou compleet onverantwoord zijn als dat niet gebeurt: we gaan niet alle voet- en fietspaden opnieuw openbreken.”

In april starten immers de grote riolerings- en wegenwerken in het centrum, te beginnen bij de Alfons De Cockstraat. Net voor of na het bouwverlof is de Grote Baan aan de beurt. De werken beginnen al met vertraging – aanvankelijk moesten ze in augustus 2017 gestart zijn – omdat de aannemer tot over zijn oren in het werk zit.

Kar gekeerd

In eerder mailverkeer met de stad liet watermaatschappij Farys verstaan dat een vernieuwing voor haar niet aan de orde was. Dat tij is nu gekeerd, blijkt uit het antwoord van woordvoerder Bruno Pessendorffer op onze vraag. “Wij voorzagen al in de vervanging van de drinkwaterleidingen in zoverre zij in het directe tracé van de rioleringen liggen. Gezien de recente lekken en onze ervaring met de evolutie van de leidingen, bleek het aangewezen om al die leidingen te vervangen. Het gaat nu om een kleine 1.500 meter leidingen, ten opzichte van aanvankelijk circa 450 meter. De planning wordt momenteel verfijnd in overleg met de aannemers van de riolerings- en wegenwerken, met de bedoeling om zo weinig mogelijk extra hinder te veroorzaken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio