UCI-voorzitter neemt Team Sky en Chris Froome onder vuur: “Als hij de Tour rijdt, is dat een ramp”

UCI-voorzitter David Lappartient haalt hard uit naar Chris Froome. De Brit rijdt momenteel de Tirreno-Adriatico, maar er hangt nog steeds een schorsing boven zijn hoofd nadat hij in de Vuelta een te hoge salbutamol-waarde liet optekenen. “Wanneer je medicijnen gebruikt om je prestaties te verbeteren en niet voor louter medische doeleinden, vind ik dat valsspelen”, zegt de UCI-voorzitter aan BBC.

LEES OOK:

- Rapport is formeel: Wiggins en Team Sky gebruikten bewust doping om Tour te winnen, maar Brit ontkent alles
- Medicatie misbruikt: al 2,5 jaar lastige onthullingen over Team Sky

Deze week kwam er een rapport naar buiten over Team Sky. “Het imago van het wielrennen en vooral dat van het Britse Team Sky is geschaad door het rapport”, vindt Lappartient. De Fransman gaf eerder al aan dat hij vindt dat Team Sky de renner zelf op non-actief moet zetten, maar de Britse team doet dat vooralsnog niet.

“Bewijs dat het georganiseerd was, verandert de zaak”

“Het Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), een onafhankelijk orgaan van de UCI, heeft de macht om de zaak te onderzoeken. Ik wil graag dat ze onderzoeken of er overtredingen zijn gebeurd. Team Sky had in 2011, 2012 en 2013 dan wel de toestemming om de bewuste TUE’s te gebruiken, maar nu hebben we bewijs dat het georganiseerd was, dat verandert de zaak. Toen was het trouwens ook veel makkelijker om een TUE te verkrijgen, intussen zijn de regels verstrengd”, legt de UCI-voorzitter uit aan BBC.

 

 

Lappartient was ook aanwezig op het WK baanwielrennen in Apeldoorn, Nederland. Tegen onze collega’s van de Volkskrant reageerde hij daar als volgt op het feit dat de UCI zelf de macht heeft om Froome op non-actief te zetten, maar dat niet doet. “Er zijn teams die een renner meteen terugtrekken na een positieve test. Ja, de UCI had hem voorlopig kunnen schorsen, maar voor een te hoge concentratie salbutamol is dat nog nooit gebeurd, ook in andere sporten niet. Als we alleen voor Froome strenger zijn, kan hij dat met succes aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS. Maar mijn positie is duidelijk: ik denk dat we de procedure moeten veranderen. Een positieve test zou voortaan automatisch tot een voorlopige schorsing moeten leiden.”

Team Sky excuseerde zich eerder al voor de vergissingen die ze maakte, maar daar neemt Lappartient geen genoegen mee. “Sky verontschuldigde zich en erkende dat ze vergissingen maakten. Een vergissing is volgens mij iets was je doet zonder de intentie om fout te doen. Het lijkt erop dat Sky georganiseerd de grijze zone gebruikte, dat is geen vergissing maar een fout”, is de Fransman duidelijk bij BBC.

“Ramp als Froome de Tour rijdt”

“We hebben nood aan een snelle beslissing over Froome, voor zichzelf, voor zijn team, maar ook voor het wielrennen in het algemeen. Ik ben niet zeker of de beslissing voor de Giro zal vallen. Maar stel je voor dat hij de Giro rijdt en wordt uitgejouwd door het publiek of erger, dat hij achteraf wordt gediskwalificeerd. Dat is lastig voor het wielrennen.”

“Het zou een ramp zijn als de Brit de Ronde van Frankrijk zou rijden terwijl de zaak nog niet is uitgeklaard. Als er geen beslissing is gevallen voor de Tour, zal ik hem vragen om niet te starten. Ook al mag hij wettelijk gezien wel starten, het zou het imago van het wielrennen te veel schaden”, haalt Lappartient nog eens hard uit.

 

 

Reactie Team Sky: “We hebben missers uit het verleden reeds erkend”

Team Sky reageerde kort via een persbericht. “Team Sky is blij dat het kan meewerken aan elk onderzoek van de UCI en verwelkomt nader onderzoek van het rapport van de Select Committee. We hebben missers uit het verleden reeds erkend, maar ontkennen de serieuze aantijgingen over het gebruik van medicatie om prestaties te bevorderen.”

“Net als Bradley Wiggins. We zijn ook ongerust over het feit dat de Select Committee dergelijke beschuldigingen maakt zonder deze te staven met bewijsmateriaal. Dat is oneerlijk ten opzichte van het team en de renners”, klinkt het.

LEES OOK: Floyd Landis haalt uit na zaak-Wiggins: “Ze moeten zijn zege afpakken en Sky mag niet starten in de Tour”

UCI-voorzitter neemt Team Sky en Chris Froome onder vuur: “Als hij de Tour rijdt, is dat een ramp”
Foto: BELGA
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.