Schepen sluit schoolruil tussen ontevreden ouders definitief uit: “Scholen zijn geen Paninistickers”

Schepen sluit schoolruil tussen ontevreden ouders definitief uit: “Scholen zijn geen Paninistickers”

Elke Decruynaere, gisteravond tijdens de gemeenteraadscommissie:“Als ouders onderling ruilen, steken ze andere ouders voorbij.” Foto: David Van HEcke

Gent -

Negen Gentse scholen scheppen 178 extra plaatsen in het eerste jaar van het middelbaar onderwijs. Maar een schoolruil tussen ontevreden ouders is uitgesloten.

Dat heeft schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) gisteravond verklaard in de commissie Onderwijs. Die werd bijgewoond door een tiental ongeruste ouders en kinderen. De voorbije dagen dreigde een groep ouders naar de rechter te stappen als ze hun voorkeurschool niet zouden krijgen. In het nieuwe centrale aanmeldsysteem kregen 530 kinderen een andere school toegewezen. Vooral het feit dat verschillende kinderen elkaars voorkeurschool kregen maar niet mochten ruilen, zette kwaad bloed. In de commissie van gisteravond werd schepen Decruynaere onderworpen aan een spervuur van vragen over de zaak. Waarom mogen ouders niet ruilen, vroegen verschillende commissieleden zich af. “ Tickets voor een school zijn geen ­Paninistickers”, zei Decruynaere. “De volgorde van de wachtlijsten is fundamenteel. Als ouders gaan ruilen, steken ze anderen voorbij.”

In het Vlaams Parlement gisterenmiddag zei Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) nochtans dat je de zogenaamde dubbels perfect kan oplossen door een extra algoritme in het aanmeldingssysteem te steken. "Ik wil gerust helpen om dat uit te werken maar Gent heeft geen hulp gevraagd", zei ze. "In de toekomst zal het wellicht worden aangepast." 

Voetballertje

 Volgens Decruynaere is het zogenaamde ruilen niet het grote probleem. Ze liet haar administratie cijfers berekenen. “In totaal gaat het maar om 28 gevallen op meer dan 4.000 kinderen.”

De Stad en het Lokaal Overlegplatform (LOP) zullen de komende weken het online aanmeldingssysteem evalueren maar blijven achter de grote lijnen staan. "Op deze manier hebben we het grootste aantal mensen de hoogste school van voorkeur kunnen geven", aldus Decruynaere. "Kijk maar naar Brussel, waar ook met een online aanmeldingssysteem wordt gewerkt, maar via een ander algoritme. Daar eindigen drie keer zoveel leerlingen zonder ticket." 

Door de belofte van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) om te voorzien in extra middelen en sneller een hertelling van de leerlingen mogelijk te maken, hebben intussen negen Gentse scholen 178 extra plaatsen gepland. Hierdoor kregen verschillende gedupeerde ouders alsnog de school van hun eerste keuze toegewezen. Zo kan Isha, het voetballertje dat naast een ticket voor de optie topsport in de Voskenslaan greep, in september toch nog naar die school.

“Vanaf nu kan het alleen maar in stijgende lijn gaan”, aldus schepen Decruynaere.

Klachten

De aanwezige ouders in het Gentse stadhuis waren niet onder de indruk. “Dit is zo frustrerend”, klonk het. “Voor heel veel kinderen is nog altijd geen oplossing gevonden. De schepen begrijpt niet dat wij liever kamperen dan dit krakkemikkige systeem te volgen.”

Vanavond gaan ze met de schepen in gesprek. Intussen zijn ook de eerste klachten bij de Commissie Leerlingenrechten binnengekomen. Die kan druk uitoefenen op de scholen om alsnog in extra plaatsen te voorzien.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees