Alain hangt dwangsom van 300.000 euro boven het hoofd omdat hij bomen niet wegdeed: "Hij gaat gebukt onder trauma"

Alain hangt dwangsom van 300.000 euro boven het hoofd omdat hij bomen niet wegdeed: "Hij gaat gebukt onder trauma"

Alain De Coessemaeker bij de vier bomen die hij in februari nog naar het midden van zijn tuin verplaatste. Foto: mvn

Brugge -

Alain De Coessemaeker vecht in de rechtbank de torenhoge dwangsom aan die hij moet betalen omdat hij de bomen in zijn tuin te laat verplantte na een bevel van de rechter. “Als gewetensbezwaarde kon hij niet sneller handelen”, stelde zijn advocaat.

De ‘bomenoorlog’ die al vele jaren woedt in de Vondelstraat in Brugge is verre van ten einde. Via alweer een nieuwe procedure probeert Alain De Coessemaeker (52) nu de dwangsom aan te vechten die hij moet betalen aan de buren links en rechts van zijn woning. De buren trokken destijds naar de vrederechter om de verwijdering te eisen van enkele bomen in de tuin van Alain. Die stonden immers te dicht bij de perceelgrens.

300.000 euro

In 2013 beval de rechter de verwijdering op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag vertraging. Alain besliste om de bomen levend te verplaatsen naar een nieuwe locatie in Veldegem, maar omdat dit twee jaar aansleepte, liep de dwangsom op tot een astronomisch bedrag: ruim 300.000 euro.

Alain liet zich gisteren bijstaan door advocaat Geert Lenssens, zijn zevende raadsman intussen. Lenssens wierp zich vorig jaar in de kijker met zijn pleidooi om bomen rechtspersoonlijkheid te geven. Volgens Lenssens verkeerde Alain in de onmogelijkheid om het bevel van de vrederechter tijdig uit te voeren. “Je kan zijn situatie vergelijken met die van de gewetensbezwaarden die destijds hun militaire dienstplicht weigerden te vervullen. Zij kregen tijdens de Eerste Wereldoorlog de kogel, maar een halve eeuw later werd een statuut voor hen voorzien.”

Levende wezens

“Mijn cliënt is ook gewetensbezwaarde, maar velen zullen zijn visie allicht op hoongelach onthalen. De samenleving is hier nog niet klaar voor. Maar laten we toch even respect hebben voor zijn gevoelswereld. Dit is geen terrorist of iemand die lak heeft aan het gerecht. Hij wil enkel zijn bomen beschermen. Dat zijn levende wezens die hij onmogelijk kan doden.”

Meester Lenssens legde een nieuw psychiatrisch rapport voor dat moet aantonen dat Alain geen psychische stoornis heeft. “Hij is enkel hooggevoelig en gaat gebukt onder het trauma dat hij opliep toen hij zijn moeder op vierjarige leeftijd verloor. Die bomen vormen een herinnering aan zijn moeder en daarom wil hij ze koste wat het kost in leven houden. Maar bomen levend verplanten is een tijdrovende, peperdure en complexe zaak. Daarom kon hij niet sneller ingaan op het bevel van de vrederechter, die trouwens enkel sprak over rooien. Dat is niet noodzakelijk omzagen.”

Huis verkopen

Lenssens vroeg de dwangsom te schrappen of op zijn minst zwaar te herleiden. “Die 300.000 euro is absurd hoog en dwingt mijn cliënt om zijn huis te verkopen. Dat huis is al wat hem nog rest. En als hij toch moet betalen, wil ik ook zo’n buurman. Dan word ik slapend rijk. Die dwangsom was bedoeld om mijn cliënt te doen gehoorzamen, niet om zijn leven te vernietigen. Wel, hij heeft uiteindelijk gehoorzaamd. Op zijn manier.”

Peter De Becker, de advocaat van de buren, vroeg de rechter om de vraag van Alain ongegrond te verklaren. “In 2014 hebben wij exact dezelfde discussie gevoerd en toen werden al deze argumenten ook van tafel geveegd.”

Uitspraak op 4 april.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees