Forse toename aantal zieke 0- tot 4-jarigen: epidemie nog niet voorbij

Peuters niet opgewassen tegen ’oud’ griepvirus: “Jonge kinderen hebben er nog geen antistoffen tegen”

Peuters niet opgewassen tegen ’oud’ griepvirus: “Jonge kinderen hebben er nog geen antistoffen tegen”

Themabeeld. Foto: Shutterstock

Ligt uw peuter in bed met de griep? Troost u, hij of zij is niet alleen. Vorige week werden volgens de jongste cijfers meer dan tienduizend 0- tot 4-jarigen ziek, ruim dubbel zoveel als de week voordien. Met ‘dank’ aan een variant van het griepvirus die voor het eerst in jaren de ronde doet. “Peuters hebben er nog geen antistoffen tegen”, zegt viroloog Steven De Gucht.

We raken dit jaar moeilijk van de griep af. In tegenstelling tot wat experts hadden voorspeld, was er vorige week opnieuw een forse toename van het aantal zieken. “We dachten dat we het ergste gehad hadden rond de krokusvakantie”, zegt Steven Van Gucht, viroloog van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. “Maar dat blijkt nu niet te kloppen.”

De epidemie duurt intussen al acht weken. Dat is op zich niet uitzonderlijk, gemiddeld is ons land elke winter tussen zes en twaalf weken in de greep van de griep. Maar de intensiteit (het aantal zieken) is wel groter dan de voorbije twee jaar en de piek is mogelijk nog niet bereikt. “De ziekenhuizen liggen alleszins nog steeds onaangenaam vol”, zegt expert Marc Van Ranst. Over het aantal overlijdens door complicaties, een andere belangrijke graadmeter, is nog geen duidelijkheid.

Opvallend: het waren de afgelopen dagen vooral de allerjongsten die de griep kregen. In één week tijd werden 10.500 baby’s en peuters ziek, en ook nog eens meer dan 11.500 kinderen tussen 5 en 14 jaar. Het is dus geen toeval dat in een basisschool in Brugge maandag een kwart van de leerlingen ziek thuisbleef. In kleuterschool De Tandem in Oudenburg waren eergisteren zelfs 44 van de 90 kindjes afwezig.

Peuters niet opgewassen tegen ’oud’ griepvirus: “Jonge kinderen hebben er nog geen antistoffen tegen”

Kennismaking met Yamagata

De onverwachte opflakkering bij baby’s en peuters heeft twee oorzaken, zegt viroloog Van Gucht. Om te beginnen de winterprik van vorige week. Al was het voor iedereen, jong of oud, even hard bibberen. “Maar jonge kinderen hebben van nature geen antistoffen tegen de griepvariant die deze winter domineert, het type B Yamagata. Het is voor het eerst in jaren dat het de zo fel de ronde doet en dus is het voor peuters een eerste kennismaking.”

Toch is er voor ouders geen ­reden tot paniek. “Het gaat om ­banale infecties, vervelend voor kinderen, ouders en school, maar na een maximaal een week zijn ze er vanaf.”

“Tegelijk mag je de griep nooit minimaliseren”, zegt Van Ranst. “Sowieso zullen er wel een paar kinderen hier doodziek van zijn.”

Om verspreiding tegen te gaan, raden experts aan kinderen met koorts, ook al is het maar een beetje, altijd thuis te houden van school. Voor de ouders is het ­belangrijk de handen goed en vaak te wassen, om zelf niet ziek te worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees