Ongelooflijk, maar echt: dit huwelijksadvies kregen vrouwen in de jaren vijftig

Ongelooflijk, maar echt: dit huwelijksadvies kregen vrouwen in de jaren vijftig

Foto: ss

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Hoewel er nog heel wat werk nodig is om van echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen te kunnen spreken, bewijst een huishoudhandboek uit de jaren vijftig dat we al een lange weg afgelegd hebben.

Een passage uit het boek doet al een tijdje de ronde op sociale media en beschrijft tien ‘tips om voor je echtgenoot te zorgen’.

1. Zorg dat het eten klaarstaat

Zorg dat er op tijd een heerlijke maaltijd klaarstaat, als het moet kan je die de avond voordien alvast beginnen plannen. Zo laat je hem weten dat je aan hem denkt en dat je rekening houdt met zijn noden. De meeste mannen hebben honger als ze ’s avonds thuiskomen en het vooruitzicht naar een lekker maal is alvast een fijne verwelkoming.

2. Maak jezelf op

Neem een kwartiertje om uit te rusten zodat je opgefrist bent wanneer hij toekomt. Werk je make-up bij, doe een lint in je haar en zorg dat je er fris uitziet. Hij heeft net tussen moegewerkte collega’s gezeten. Wees opgewekt en toon interesse. Na zo’n saaie dag heeft hij een opkikker nodig.

3. Ruim de rommel op

Doe een laatste rondje door het huis voordat je echtgenoot arriveert. Ruim alle schoolboeken, speelgoed, papier enzovoort op. Ga dan met een stofdoek over de tafels. Je echtgenoot zal het gevoel hebben in een oase van rust te belanden en ook jij zal je er des te beter door voelen.

4. Maak de kinderen klaar

Neem enkele minuten om de handen en eventueel gezichten van je kinderen te wassen. Kam hun haar en doe hen indien nodig andere kleren aan. Het zijn kleine schatten en hij heeft graag dat ze dat ook uitstralen.

5. Beperk de geluiden tot het minimum

Zorg dat er geen storende geluiden klinken als hij thuiskomt, zoals van de wasmachine, vaatwasser of stofzuiger. Moedig ook de kinderen aan om rustig te zijn. Wees gelukkig als je hem ziet. Begroet hem met een warme glimlach en toon dat je blij bent hem te zien.

6. Sommige dingen doe je beter niet

Overlaad hem niet met problemen of klachten. Klaag evenmin als hij te laat is voor het avondeten. Beschouw het als een peulschil, vergeleken met wat hij overdag heeft moeten doorstaan.

7. Maak het hem gemakkelijk

Laat hem achteroverleuven in een comfortabele zetel of stel vraag hem of hij even op bed wil gaan liggen. Leg zijn kussen goed en bied aan om zijn schoenen uit te trekken. Spreek met een lage, zachte en kalmerende stem. Laat hem even onthaasten.

8. Luister naar hem

Je hebt misschien wel tien dingen tegen hem te vertellen, maar het moment waarop hij thuiskomt is daar niet het juiste voor. Laat hem eerst vertellen.

9. Zorg dat het zíjn avond is

Klaag nooit als hij jou niet uit eten neemt, of naar de bioscoop of ergens anders. Probeer zijn wereld vol stress en druk, zijn nood om thuis te komen en te ontspannen te begrijpen.

10. Het doel

Maak van je huis een vredige, rustgevende plek waar je echtgenoot de batterijen van zijn geest en lichaam opnieuw kan opladen.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees