Zijn wagen stond te koop

Stan (19) wou samen met zijn vrienden een grapje uithalen. Nu staat zijn auto al dagen in de zee

Stan (19) wou samen met zijn vrienden een grapje uithalen. Nu staat zijn auto al dagen in de zee

Het leek een leuk idee: even met de wagen het strand van de Waddenzee oprijden en met de vrienden kijken naar de terugtrekkende zee. Nu is het vooral een duur idee. Stan (19) moet duizenden euro’s ophoesten om zijn gezonken wagen daar weg te krijgen.

Stan (19) uit Helmond was op weg met wat vrienden naar Groningen, helemaal in het noorden van Nederland. Ze hadden wel wat tijd over en beslisten een ommetje te maken langs de Waddenzee. Nog eens dat prachtig stukje werelderfgoed gaan bekijken, zeg maar.

“Toen we er waren, dachten we: waarom niet een eindje langs de zee zelf gaan rijden”, vertelt Stan in de Nederlandse pers. Het was toch net eb. De zee had zich ver teruggetrokken. Het strand lag er biljartglad bij. Dan ben je een oen als je niet even het strand oprijdt.”

Nou, dat viel dus tegen. Na een tijdje liep Stans auto vast in het zand. Vooruitrijden, achteruitrijden. Niets lukte nog. Geen erg. Iemand gaan zoeken die ook even het strand wilde oprijden en een met een kabel Stans wagen lostrekken en ze waren alweer op weg naar Groningen. Toch?

Eb wordt vloed

Niet dus. Wel vonden ze een hulpvaardige ziel. Maar ondanks al het trekwerk met de hulpwagen, bewoog Stans auto voor geen centimeter. Ondertussen was het tij gekeerd, werd eb vloed en begon het opkomende water Stans wagen te omsingelen. Dus: iedereen van het strand af en de hulp van de politie inroepen.

Die geloofde hen eerst niet. Want: wie was er nu zo gek om het Waddenstrand op te rijden? “Ja, ik dus”, zei Stan. En toen kwam de politie toch even kijken. Ondertussen was Stans zinkenden wagen al dé attractie van de Friese Sint Jacobinaparochie. Een auto in de zee, dat hadden ze nog nooit gezien.

De politie haalde de Rijkswaterstaat - de instantie die onder andere de vaarwegen beheert - erbij. Die gaf Stan meteen een bolwassing. De Waddenzee is Unesco-werelderfgoed. ’s Werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. En Stan was daar een beetje met zijn autootje gaan oprijden?

Donderdag probeert Rijkswaterstaat met een kabel vanaf de kust de wagen los te trekken. Lukt dat niet, dan moet het vanaf de zee gebeuren maar dan is het wachten tot het water weer hoog genoeg staat.

Auto te koop

De volledige operatie zal heel wat kosten. Een paar duizenden euro’s. “En de verzekering komt niet tussen”, zegt Stan. “Ik zal alles zelf moeten betalen. Dat betekent: een paar maanden voor niets gaan werken en een tijd naar het werk fietsen.”

Er is één lichtpuntje: Stan is automechanieker. “Misschien kan ik mijn wagen nog herstellen en alsnog verkopen. Hij stond al een tijdje te koop.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees