Openbaar ministerie vraagt levenslang voor seriemoordenaar

Renaud Hardy krijgt laatste woord op proces: “Ik wil ook mijn slachtoffers bedanken”

Renaud Hardy krijgt laatste woord op proces: “Ik wil ook mijn slachtoffers bedanken”

Foto: Tom Palmaers

Mechelen -

“Wat ik verwacht over mijn bestraffing? Dat wordt een ramp. Een ramp.” Dat zei seriemoordenaar Renaud Hardy donderdag in zijn laatste woord, voor hij werd weggeleid en de jury in beraad ging over de strafmaat. “Ik zit met vragen over waarom ik dat heb gedaan, en daar ga ik niet uit geraken door in de bak te zitten. Ik zit met een enorm schuldgevoel, maar ja, ik moet terug naar de gevangenis, voor jaren.” Het openbaar ministerie heeft een levenslange celstraf gevraagd voor de 55-jarige Mechelaar.

Procureur-generaal Alexandra Van Kelst heeft op de laatste dag van het proces tegen Renaud Hardy een levenslange celstraf gevorderd voor de 55-jarige Mechelaar. Daarbovenop vroeg het openbaar ministerie terbeschikkingstelling aan de strafuitvoeringsrechtbank voor 15 jaar.

Van Kelst gaf aan dat ze de gewoonte heeft in haar pleidooi over de strafmaat eventuele verzachtende omstandigheden op te lijsten. “Maar dat ga ik nu niet doen”, klonk het. “Niets weegt op tegen de ernst en veelheid van feiten. Twee vrouwen hebben urenlang foltering moeten ondergaan, zijn verkracht, geslagen, geklopt, mishandeld en vernederd. Twee vrouwen waren compleet kansloos tegen het razende overwicht van Hardy. Ze moeten een afschuwelijke dood gestorven zijn. Twee andere vrouwen zijn als bij wonder aan vernietigende agressie van deze man ontsnapt. Vier families zijn kapotgemaakt.”

In haar pleidooi verwees Van Kelst ook naar Hardy’s laatste woord van woensdag. “Zijn enige antwoord aan u, jury, en de families was een minutenlange klaagzang over zichzelf, hoe slecht het is in de gevangenis, hoe zijn leven om zeep is. Spijt en berouw heeft hij niet, behalve misschien over zichzelf. Als hij zegt dat hij in zijn leven maar één fout gemaakt heeft, en dat is dan zijn seksslavin Doris C., dan weten we genoeg.”

Gevaarlijk

Renaud Hardy is volgens Van Kelst een van de meest gevaarlijke personen in onze maatschappij. Daarom vroeg ze, bovenop een levenslange celstraf, een terbeschikkingstelling van 15 jaar. Dat betekent dat de drie leden van de strafuitvoeringsrechtbank, die zal beslissen over een eventuele voorwaardelijke invrijheidsstelling na 12,5 jaar, unaniem zal moeten beslissen over een vrijlating van Hardy. Omdat Hardy al 2,5 jaar in voorarrest zat, kan hij na 12,5 jaar de voorwaardelijke vrijheidsstelling vragen.

De verdediging had de ontoerekeningsvatbaarheid van Hardy gepleit, maar de jury had daar woensdag geen oren naar.

Hardy’s advocaat Frédéric Thiebaut vroeg de jury dan weer om toch rekening te houden met drie elementen: zijn blanco strafblad, zijn persoonlijkheid en zijn ziekte.

Laatste woorden

Daarna kreeg Hardy zelf het woord. Hij begon een, opnieuw, warrige uitleg met iedereen te bedanken voor de vreselijke dingen die ze moesten aanhoren door zijn toedoen. “Ik wil ook de slachtoffers bedanken”, zei hij. “Ik kan spijtig genoeg de klok niet terugdraaien, maar het spijt me enorm wat ik u het aangedaan.”

Vervolgens ging het al snel weer over zijn verblijf in de gevangenis, net zoals hij ook woensdag had gedaan net voor de jury zich ging beraden over de 25 schuldvragen. “In de gevangenis hebben ze geen compassie met een seksuele seriemoordenaar. Ze zeggen smeerlap tegen mij. Ik kan niet buitenkomen, want dan heb ik prijs.”

Hij ging even in op de feiten op Linda Doms, maar daarop onderbrak voorzitter Dirk Thys hem al snel. “Het openbaar ministerie is, van in het begin, niet echt mals voor mij geweest”, ging Hardy verder, waarop de voorzitter hem opnieuw moest onderbreken.

De seriemoordenaar ging ook even in op zijn eigen familie. “Mijn zussen, die heb ik vuil gemaakt. Mijn zus durft niet meer buitenkomen, mijn moeder wordt nagewezen.”

Schuldig

Renaud Hardy is woensdag schuldig verklaard aan de moord op Linda Doms (52) en op Maria Walschaerts (82), en verkrachting met foltering. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan twee moordpogingen, te weten op actrice Veerle Eyckermans en dokter Annie H.

LEES OOK. Renaud Hardy schuldig aan twee moorden met verkrachting en foltering, en twee moordpogingen

Corrigeer

NIEUWS