‘Niet te stoppen griep’ verspreidt zich: “Duivelse ziekte kan 33 miljoen mensen in 200 dagen doden”

‘Niet te stoppen griep’ verspreidt zich: “Duivelse ziekte kan 33 miljoen mensen in 200 dagen doden”

Een 3D-illustratie van het griepvirus. Foto: ss

Vooraanstaande griepexperts waarschuwen voor een bijzonder hevige vorm van de de ziekte die zich razendsnel aan het verspreiden is. “De duivelse ziekte kan 33 miljoen mensen doden in 200 dagen”, klinkt het.

Het aantal gevallen van griep is de voorbije dagen en weken enorm toegenomen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Dat is zorgwekkend, waarschuwen tal van griepexperts, en het begin van een pandemie die zijn gelijke niet zal kennen.

“Het zal bijzonder moeilijk worden om de verspreiding van de griep te stoppen zodra die begonnen is”, zegt Robert Dingwall, professor aan de universiteit van Nottingham in The Sun. “Want pas vier dagen na de besmetting zal het eerste symptoom zichtbaar zijn.” Tijdens die vier dagen kan de drager dus nietsvermoedend anderen aansteken, en zo kan het erg snel gaan.

Miljoenen doden

Dingwall treedt Jonathan Quick, een van de bekendste medische professionals ter wereld en voorzitter van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), bij. Die voorspelt dat de “duivelse, moeilijkste te controleren en snelst verspreiden potentiële seriemoordenaar in de wereld” vanaf nu aan miljoenen mensen het leven zal kosten. “De grote pandemie komt eraan”, zegt hij. “Die kan 33 miljoen mensen doden in de eerste 200 dagen. Binnen de volgende twee jaar kan het aantal doden oplopen tot 300 miljoen.”

Naast de vele slachtoffers zal ook de wereldeconomie erdoor instorten, aldus het doemscenario Quick. “Op zijn ergste punt zal de voorziening van voedsel en medicijnen verstoord zijn en zullen er niet genoeg overlevenden zijn om computer- of energiesystemen draaiende te houden. Hongersnood en plunderingen zullen delen van de wereld vernielen.”

Australisch

De ziekte kreeg Australische griep als naam mee, omdat ze vorig jaar de eerste keer opdook in Australië. Toen bleek al dat de variant van H3N2 resistent is tegen griepvaccines, zich enorm snel verspreidt en vooral bij ouderen dodelijk is.

Volgens Quick wordt het virus alleen maar sterker omdat het eerst toeslaat bij wilde dieren. “Ergens ter wereld wint het virus aan kracht in de bloedbaan van een vogel, vleermuis, aap of varken, zich voorbereidend om op een mens te springen. Als die combinatie van vogels en beesten zijn weg vindt naar een mens, is ze veel dodelijker omdat ons lichaam die niet kent er niet immuun aan is. Dit is heel waarschijnlijk de manier waarop het gegaan is bij de Spaanse griep, die in 1918 100 miljoen doden eiste.”

Een grieppandemie komt ongeveer één keer per generatie voor, zegt professor Robert Dingwall. “Er moet dan een dramatische mutatie gebeuren van het griepvirus, iets dat we om de 20 à 40 jaar vaststellen.”

Boerderijen

De samenleving doet het zichzelf aan, voegt Quick nog toe, door goedkoop vlees aan te kopen vanuit fabrieken. “Die industriële boerderijen liggen aan de oorsprong van de varkensgriep uit 2009, die wereldwijd naar schatting 575.400 mensen gedood heeft. En die boerderijen zullen heel waarschijnlijk ook de plaats zijn waar de nieuwe dodelijke pandemie uitbreekt. De griepvirussen die eruit kunnen voorkomen, kunnen op een dag de mensen uitroeien die ervan eten.”

‘Niet te stoppen griep’ verspreidt zich: “Duivelse ziekte kan 33 miljoen mensen in 200 dagen doden”
Foto: AP

De oplossing ligt voor de hand en klinkt erg eenvoudig: een vaccin ontwikkelen. Aan de Universiteit van Californië wordt er al volop aan gewerkt. “Maar het wordt erg moeilijk om de pandemie tegen te houden zodra ze zich aan het verspreiden is”, zegt Dingwall. “De griep is zo besmettelijk en je kan ze bijna niet tegenhouden.”

In 2009 werd dat geprobeerd door screenings op luchthavens. “Maar dat heeft geen zin, want mensen zijn vier dagen voor ze een symptoom vertonen al besmet. Dan blijft er heel weinig over dat je kan doen. Er is persoonlijke hygiëne natuurlijk: je handen wassen en erop letten dat je geen besmette oppervlakken aanraakt en je handen vervolgens in je mond stopt. Maar je hebt evenveel kans dat je het krijgt van een voorbijganger die niest.”

De vooraanstaande dokter Paul Cosford roept ook op tot hygiëne. “Handhygiëne en een goede ademhaling zijn essentieel. Vermijd ook elk contact met mensen die symptomen vertonen.”

Corrigeer