Hier kan je straks fietsen over de ‘André Denysbrug’

Hier kan je straks fietsen over de ‘André Denysbrug’

Deze voetgangers- en fietsersbrug over de Ringvaart en de R4 verbindt de De Pintelaan in Gent met de Leebeekstraat in Zijwnaarde en zal de naam dragen van de overleden gouverneur van Oost-Vlaanderen (kleine foto). Foto: IF, FVV

Gent -

Een van de twee nieuwe wandel- en fietsbruggen over de Ringvaart en de R4 krijgt de naam André ­Denysbrug, naar de in 2013 overleden Oost-Vlaamse gouverneur.

Het gaat om een van de honderd meter lange fiets- en wandelbruggen die momenteel worden gebouwd in het zuiden van Gent. De bruggen zullen de omgeving van de De Pintelaan veilig verbinden met het Parkbos en De Pinte.

Het idee om een van de bruggen naar André Denys te vernoemen is voorgesteld door de huidige provinciegouverneur, Jan Briers. “Omdat Denys zowel het parkbosproject als het dossier van de bruggen zeer sterk heeft ­getrokken en er mee voor heeft gezorgd dat het hoog op de agenda stond van de betrokken partijen”, klinkt het.

“Hij beschouwde zichzelf als een bruggenbouwer in zijn ambt als gouverneur en werd ook zo door andere partners ervaren. Hij was een actief fietser en ondernam, tijdens zijn ambt maar ook ervoor, verschillende initiatieven om mensen aan het fietsen te krijgen.”

Zoé Borluut

Voor de tweede brug wordt de naam Zoë Borluutbrug voorgesteld, als “passend eerbetoon aan deze lokale weldoenster”.

Bewoners uiten bedenkingen. “Een dame uit Nazareth een lokale weldoenster noemen, lijkt mij ver gezocht”, zegt Arthur De Decker, die vlak bij de bruggen woont. “Ze heette volgens haar geboorteakte trouwens Zoë De Potter d’Indoye en dus niet Zoé Borluut.”

De inwoners stellen de Karel van de Woestijnebrug voor als alternatief, een Gentse schrijver die een sterke band had met Zwijnaarde. De voorstellen voor de namen worden voorgelegd aan de gemeenteraad, eind deze maand.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio