Crevits vs. Decruynaere: “Meer geld? Met de laatste 10 miljoen euro hebben jullie niets gedaan”

Crevits vs. Decruynaere: “Meer geld? Met de laatste 10 miljoen euro hebben jullie niets gedaan”

Foto: Belga

Gent -

“Vlaanderen moet middelen voorzien voor een serieuze uitbreiding van de capaciteit van de Gentse scholen”, zegt Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). Bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) kaatst de bal terug: “Gent heeft van ons tien miljoen euro gekregen waar ze niks mee heeft gedaan.”

Volgens Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) zit er een stevig capaciteitsprobleem aan te komen in het Gentse secundair onderwijs. Tegen 2025 zullen nog 3000 plaatsen méér nodig zijn in de middelbare scholen. “Dat kan niet enkel opgelost worden met nieuwe klassen in bestaande scholen”, aldus Decruynaere. “Er zullen ook volkomen nieuwe scholen moeten komen op nieuwe locaties. Ik hoop dat Vlaanderen daarvoor de nodige middelen voorziet.”

Decruynaere verbindt zelfs haar lot als schepen aan die extra middelen. “Kijk, ik zou zeer graag mezelf opvolgen in het nieuwe stadsbestuur. Maar ik wil niet de schepen worden van Inhaalbewegingen. Ik moet voor de verkiezingen de garantie hebben dat er preventief iets wordt gedaan voor die problemen die op ons afkomen.”

Geen capaciteitsprobleem

Maar Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) kaatste gisteren in het Vlaamse Parlement de bal terug. “Ik heb aan de schepen gevraagd of er een capaciteitsprobleem is voor het volgende schooljaar. Het antwoord was negatief. Er zijn voor de scholen in Gent plaatsen genoeg.”

Daarnaast verwijt Crevits de lokale besturen dat ze niet snel genoeg bouwen. “ We hebben 371 miljoen euro vrijgemaakt om 40.000 plaatsen te creëren in het lager onderwijs. Weet je hoeveel plaatsen er effectief gerealiseerd zijn vandaag? 20.000. We hebben er nog 20.000 te gaan. En wat Gent betreft: weet je hoeveel huursubsidies (subsidies waarmee scholen hun capaciteit kunnen uitbreiden of hun gebouwen kunnen vernieuwen) de Stad al heeft aangevraagd? 0 tot op vandaag. Antwerpen heeft wel daar wel al gebruik van gemaakt om capaciteit bij te creëren.”

Tien miljoen euro

Volgens Crevits heeft Gent veel middelen gekregen waar voorlopig nog niks mee is gedaan. “Er is tien miljoen euro gegeven om in het lager onderwijs stoeltjes te voorzien. Maar daarvoor zijn nog geen plannen of dossiers ingediend. Dat geld is nog niet gebruikt. Wij geven middelen maar het is wel aan de steden en de scholen om te beslissen waar ze dat geld uiteindelijk gaan inzetten.”

Gisterenavond in de commissie Onderwijs in het Gentse stadhuis counterde Decruynaere die kritiek. “Nu lijkt het alsof er in mijn bureau ergens tien miljoen euro ligt te rusten. Dat is niet waar. Ik heb het laten oplijsten. Deze zomer starten de werken aan de nieuwbouw voor de Wijze Eik in Mariakerke en Mariavreugde in Wondelgem. Daarvoor zijn in 2017 middelen toegekend. En dit jaar worden ook middelen ingezet voor Sint-Bavo, De Boomhut en Nieuwen Bosch.”

Tuly Salumu en Geert Neyt

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio