Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology ontwart elke week een vraag over haar

ADVIES. Help, ik heb haarpijn. Wat kan ik doen?

 ADVIES. Help, ik heb haarpijn. Wat kan ik doen?

Foto: Shutterstock

Geen hoofdpijn, maar zeurende haarpijn: het kan flink op je gemoed werken. Maar wat kan je doen om er minder last te ondervinden. BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology overloopt de (beperkte) mogelijkheden.

(Geen) oorzaak

Haarpijn – ook bekend als trichodynia - is een heel vervelende aandoening zonder wetenschappelijke verklaring. De ene persoon beweert dat de pijn te wijten is aan stress en psychische problemen, de andere is van mening dat samentrekkende spiertjes, ontstoken haarzakjes of een prikkeling van de pijnzenuwen op de hoofdhuid aan de basis liggen. Omdat men nog niet precies kan zeggen hoe het probleem ontstaat, is er ook helaas geen mirakeloplossing voor handen.

Symptomen

De symptomen zijn meestal gelijk: mensen ervaren een oppervlakkige, zeurende pijn aan de haarwortels. Wie er extreem veel last van heeft, kan vaak geen paardenstaart in het haar verdragen. Ook borstelen vormt een probleem. Kortom: elke beweging die het haar maakt, voelt onaangenaam aan.

Kort kopje

Als je een van die mensen bent, dan doe je er goed aan om voor een korte coupe te kiezen. De reden? Hoe langer je haar, hoe meer vocht het absorbeert tijdens het wassen. Je haar wordt er zwaarder van en dat gewicht heeft een negatieve invloed op de pijnervaring. Verzorg je haar bij voorkeur met producten die ontwikkeld zijn om haren makkelijk te ontwarren, dan verloopt het kammen en borstelen een pak vlotter. Ben je bang voor pijn als de kapper je haar kamt? Vraag dan in het salon of je het zelf mag doen. Voor een ander is het immers heel moeilijk om je pijngrens in te schatten.

Pijnstiller

Wij krijgen af en toe mensen over de vloer met haarpijn. Sommigen nemen een pijnstiller voor ze plaatsnemen aan de wastafel. Ik heb ook horen waaien dat botox in de hoofdhuid voor een paar maanden soelaas zou kunnen bieden. Ik ben echter geen dermatoloog. Hiervoor informeer je het best bij een specialist ter zake.

Corrigeer