Nog twee tickets voor Play-off 1 en de laatste plaats om absoluut te vermijden: dit staat dit weekend op het spel

Nog twee tickets voor Play-off 1 en de laatste plaats om absoluut te vermijden: dit staat dit weekend op het spel

Zondag is het zover: om 14u30 wordt de dertigste en laatste speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League afgetrapt. Op dat moment weten we al wie de promovendus is uit de Proximus League - Cercle Brugge of Beerschot-Wilrijk - en kan de strijd om Play-off 1 en tegen de degradatie helemaal losbarsten. Dit staat er de 16 eersteklassers zondag te wachten.

Bekijk hier de laatste speeldag en het klassement in de Jupiler Pro League!

Play-off I: Standard, Antwerp en KV Kortrijk vechten om laatste ticket

Eerst en vooral kijken we naar de linkerhelft van de rangschikking, waar Standard, Antwerp en KV Kortrijk om het laatste plaatsje in Play-off I strijden. Standard en Antwerp hebben allebei 41 punten, KV Kortrijk volgt op twee punten achterstand. De zesde plek is momenteel in handen van Standard door een beter doelsaldo (+1 voor Standard tegenover -1 voor Antwerp).

Voor Standard en Antwerp is de opdracht volgende week simpel: winnen en proberen zo veel mogelijk doelpunten te scoren. Standard trekt naar het veld van KV Oostende, terwijl Antwerp het in het Astridpark zal opnemen tegen Anderlecht. Als het nog in Play-off I wil komen, moet KV Kortrijk in eigen huis zeker winnen van Charleroi en hopen dat zowel Standard als Antwerp niet wint. Doordat ook KV Kortrijk een doelsaldo van +1 heeft, zou het bij winst tegen Charleroi en puntenverlies van beide tegenstanders zeker zijn van Play-off I.

Ook Racing Genk,de huidige nummer vijf, is mathematisch nog niet helemaal zeker van Play-off I. De Limburgers hebben wel drie punten meer dan zowel Standard als Antwerp en door hun doelsaldo van +9 lijkt het mislopen van Play-off I zeer onwaarschijnlijk. Enkel als Standard en Antwerp allebei met monsterscores winnen en Genk zelf van AA Gent verliest (of als ze winnen en Genk met een monsterscore van AA Gent verliest), kunnen de Limburgers nog buiten de top zes vallen.

Nog twee tickets voor Play-off 1 en de laatste plaats om absoluut te vermijden: dit staat dit weekend op het spel

Programma speeldag 30:

KV Oostende - Standard

Anderlecht - Antwerp

KV Kortrijk - Charleroi

Play-off 2: wie strijdt om Europees ticket?

De ploegen die zondag omstreeks 16u15 niet in de top-6 staan, spelen Play-Off 2. Daar worden de nummer 7 tot 15 uit eerste klasse onderverdeeld in twee groepen, aangevuld met de drie beste ploegen uit de eindrangschikking van 1B. De nummers 7,9,12 en 14 uit de Jupiler Pro League spelen Play-off 2A, net als de winnaar en de derde uit de eindstand van de Proximus League. Play-off 2B wordt samengesteld door de nummers 8, 10, 11, 13 en 15de uit de JPL. Ook de tweede uit de Proximus League, Beerschot Wilrijk dus, komt hierbij.

Alle ploegen beginnen met 0 punten en op het einde maken de winnaar van groep A en groep B in één onderling duel uit wie zich tot winnaar van Play-Off 2 kroont, mits een Europese licentie. Die speelt dan op zijn beurt tegen de vierde uit Play-Off 1 om een Europese ticket en een ultieme kans op Europees voetbal.

Degradatiestrijd: een ware thriller tussen KV Mechelen en Eupen

KV Mechelen en Eupen spelen onderin het klassement al enkele weken haasje-over en ook op de slotspeeldag ligt een spannend scenario in het verschiet. Beide clubs hebben 24 punten, maar KV Mechelen heeft een iets beter doelsaldo (-20 tegenover -21 voor Eupen) en staat daardoor voorlopig op de veilige vijftiende plek. Voor beide clubs geldt hetzelfde: volgende week moet alles uit de kast gehaald worden.

Mechelen en Eupen krijgen op de slotspeeldag allebei een goede kans op punten. Malinwa ontvangt Waasland-Beveren (11de), Eupen krijgt Moeskroen (14de) op bezoek. Als beide teams ook na de slotwedstrijd nog hetzelfde aantal punten hebben, zal het doelsaldo of zelfs het aantal gescoorde doelpunten de doorslag geven.

Het doelsaldo van KV Mechelen is voorlopig nét iets beter (zie eerder), maar indien ook dat saldo hetzelfde is, wordt Eupen waarschijnlijk de grote winnaar: het heeft namelijk zeven doelpunten meer gescoord (36 tegenover de 29 van KV Mechelen). De strijd om het behoud wordt dus een ware thriller!

Nog twee tickets voor Play-off 1 en de laatste plaats om absoluut te vermijden: dit staat dit weekend op het spel

Programma speeldag 30:

KV Mechelen - Waasland-Beveren

Eupen - Moeskroen

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.