Liliane (83) al twee weken lang "gegijzeld" in haar appartement op tiende verdieping

Liliane (83) al twee weken lang "gegijzeld" in haar appartement op tiende verdieping

Liliane Van Driessche (83) voelt zich opgesloten in haar appartement. Foto: ies

Lokeren -

Een groep bewoners van een sociaal wooncomplex aan de Oud Strijderslaan moet al twee weken met de trap tot 10 verdiepingen hoog. De lift is stuk en de wisselstukken, die volgens de fabrikant uit Duitsland moeten komen, raken maar niet in Lokeren.

De sociale appartementen aan de Oud Strijderslaan zijn eigendom van sociale woonmaatschappij Tuinwijk. Ze werden vorig jaar allemaal volledig gerenoveerd.

“Maar sindsdien gaat er vanalles mis met de liften. Om de haverklap vallen ze uit”, vertelt onder meer Liliane Van Driessche (83).

“Nu moeten we het alweer twee weken zonder lift stellen. Ik woon op de zesde verdieping en moet rekenen op mijn werkende kinderen en kleinkinderen om mijn boodschappen te doen en naar boven te brengen. Zelfs buiten gaan wandelen zit er ook niet meer in. Ik zit dus al twee weken opgesloten in mijn eigen gevangenis.”

“Nog nooit zoveel trappen gedaan”

Ook veel andere bewoners die nog hoger wonen, worden met dezelfde problemen geconfronteerd. “Volgens ons is alles hier heel goedkoop gerenoveerd. De liften waren vroeger veel bedrijfszekerder”, vervolgt Ivette (80), die er al 45 jaar woont en naar eigen zeggen in haar hele leven nog nooit zoveel trappen gedaan als de afgelopen twee weken.

Directeur Tina Verkaeren van SM Tuinwijk erkent de problemen. “Meteen nadat de lift defect was, zijn technici van de liftenfirma Schindler ter plaatse gekomen. Er bleek een aandrijfriem stuk te zijn. Naar eigen zeggen hebben ze die meteen besteld bij hun Duitse hoofdzetel. Maar we zijn nu twee weken later en die riem is er nog niet. Ook wij zitten verveeld en bellen dagelijks meerdere keren. Zelfs woensdag nog werd ons beloofd dat er een transport onderweg was. Maar ook nu weer niks. Wij voelen ons evenzeer bedrogen en zijn ook het slachtoffer.”

Helpen bij boodschappen

Verkaeren weet dat er recent nog problemen waren. “De nieuwe liften moeten wettelijk voldoen aan de strengste normen. Ze zitten vol gevoelige elektronica. Bij oneigenlijk gebruik zoals overgewicht, springen in de liften of dergelijke geven die foutmeldingen. De moderne techniek is helaas niet altijd een garantie voor meer zekerheid. Intussen kan iedereen van de bewoners op onze medewerkers een beroep doen om boodschappen naar boven te brengen of andere assistentie te verlenen”, aldus Verkaeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees