Blokkade depots AB InBev wordt vrijdag voortgezet

Blokkade depots AB InBev wordt vrijdag voortgezet

Foto: BELGA

Leuven -

De blokkade-actie van de werknemers van de depots van AB InBev in België wordt vrijdag voortgezet. Dat meldt vakbondssecretaris Kris Vanautgaerden (ACV). “We hebben vandaag/donderdag immers geen signaal gekregen van de directie dat men verder wil onderhandelen. De directie neemt hiermee een groot risico dat de actie vanaf maandag overslaat naar de brouwerijen”, aldus Vanautgaerden.

Aanleiding voor de actie, die donderdagmorgen spontaan losbrak in de depots, is het afspringen van de onderhandelingen over een kader-cao voor de herstructurering die de bierbouwer wil doorvoeren in zijn depots. Het eerste depot waar AB InBev al organisatorische veranderingen wil doorvoeren is dat van Hasselt, dat verhuist naar een locatie 850 meter verderop. Vier medewerkers zullen naar Leuven overgeplaatst worden. Het sociaal conflict draait om een vraag van de vakbonden naar een vergoeding voor de extra verplaatsingen, een verhuis- en motivatiepremie. AB InBev liet in de loop van de dag weten ‘de staking te betreuren, maar het sociaal overleg alle kansen te geven’.

“We hebben donderdag echter niets meer gehoord van de directie zodat de blokkade van de depots vrijdag voortgezet wordt. Als er vrijdag niets uit de bus komt, vrees ik dat de werknemers in de brouwerijen zich maandag gaan aansluiten bij de actie. Daar heerst immers grote onrust en onzekerheid naar aanleiding van het feit dat AB InBev een aantal van zijn beloofde investeringen heeft uitgesteld. Ook de beloofde volumes komen er vooralsnog niet. De directie komt bovendien haar beloften niet na om tijdelijke contracten om te zetten in vaste en vraagt meer flexibiliteit van het personeel. Zo is men vragende partij om in de toekomst ook interimkrachten te kunnen inzetten in de weekendploegen”, aldus Vanautgaerden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees