Bewaking kazerne De Hemptinne overgedragen aan Securitas: “Kazerne zelfs beter bewaakt, nu het niet meer door militairen wordt gedaan”

Leuven / Heverlee -

Defensie heeft in aanwezigheid van minister Steven Vandeput de bewaking van de kazerne in Heverlee overgedragen aan Securitas. “Het is helemaal niet vreemd dat een leger bewaking aan een privéfirma overlaat.”

Dat een privéfirma de bewaking van een militaire kazerne overneemt, is een primeur in België. Maar weldra zal het ook op andere plaatsen gebeuren. Tegen 2020 zullen twintig kazernes in ons land door een privéfirma bewaakt worden. Zo wil minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ervoor zorgen dat militairen zich kunnen focussen op hun kerntaken, wat volgens Luitenant-Kolonel Bruno Van Loo, kwartierverantwoordelijke van kazerne De Hemptinne in Heverlee, de juiste keuze is.

Kerntaken

“We hebben duizend militairen die om de beurt de wacht aan de kazerne houden. Maar onze militairen zijn vandaag hoog opgeleid en getraind om te werken met gespecialiseerde wapens. We hebben hier ook de ‘special forces’. Hen aan de ingang van een kazerne zetten, is hetzelfde als groep Diane van de politie aan een school het verkeer laten regelen. Zeker in vredestijd kunnen we de zwaar getrainde militairen beter elders inzetten. Over twee weken vertrekt een missie naar Afganistan. Dat is waarvoor ze trainen en niet om de wacht te houden. Zeker nu er minder jongeren in het leger komen, kunnen we iedereen goed gebruiken.”

Twee jaar geleden konden enkele vandalen het domein betreden en zelfgemaakte bommetjes onder een voertuig leggen. Die richtten geen schade aan, maar het zorgde wel voor kritiek op de bewaking van de kazerne.

“Dat heeft ervoor gezorgd dat de hele omheining vernieuwd werd, maar het heeft niet meegespeeld in de beslissing om voor een privéfirma te kiezen”, zegt Van Loo. “Vandaag zou zo'n inbraak niet meer mogelijk zijn. Dankzij de privéfirma zijn we eigenlijk zelfs beter beveiligd. Er zijn nu overal camera's en patrouilles met honden. Iemand die nu aan de draad komt, wordt meteen opgemerkt door de technologische verbeteringen in de bewaking. Terwijl ze vroeger wel konden binnendringen als de patrouille niet in de buurt was.”

Om die technologische snufjes aan te kunnen brengen, moest wel wat veranderen aan de kazerne. De voorbije weken werden bijna alle bomen rond het terrein gekapt, omdat ze anders het zicht van de camera's hinderden. “Maar verder verandert er voor ons niets”, zegt Van Loo. “Ik ben vooral blij dat er nu 32 voltijdse militairen, die vroeger de wacht moesten houden, vrijkomen om zich in te zetten in het veld en om te trainen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio