Trump zet handelsoorlog door: president voert omstreden invoerheffingen op staal in

Trump: “We moeten onze industriën beschermen en samenwerken met onze echte vrienden” Video: Ruptly

De Amerikaanse president Donald Trump gaat tarieven heffen van respectievelijk 25 en 10 procent op de import van staal en aluminiumproducten. Dat heeft het Witte Huis donderdag gemeld.

Een eventuele opheffing van die importtarieven is bespreekbaar, maar dan via overleg land per land. Momenteel geldt de uitzondering enkel voor de NAFTA-partners Mexico en Canada.

Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström vindt dat ook de Europese Unie vrijgesteld zou moeten worden van de importtarieven, zei ze donderdagavond via Twitter. “De EU is een nauwe bondgenoot van de VS.” De komende dagen wil ze meer duidelijkheid. Zaterdag heeft ze een gesprek met VS-vertegenwoordiger van handel Robert Lightizer in Brussel.

De tarieven voor staalimport gaan binnen twee weken van kracht.

LEES OOK: Waarom we ons zorgen moeten maken over een nieuwe handelsoorlog tussen Europa en de VS

“Agressie tegen ons land”

Nog voor hij zijn handtekening zette, haalde Trump opnieuw uit naar handelspraktijken die “een agressie tegen ons land” zijn.

Voor het doordrukken van zijn besluit baseert Trump zich op een zelden gebruikte wet die presidentiële actie toelaat tegen importproducten wanneer die de “nationale veiligheid ondermijnen”.

Staal en aluminium zijn “absoluut vitaal” voor de Amerikaanse infrastructuur en de defensie-industrie, zei Trump, en het “dumpen” van goedkope import “haalt de basis van de Amerikaanse nijverheid onderuit”.

“Vrees voor onvoorziene gevolgen”

De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Paul Ryan, heeft publiekelijk verklaard dat hij het niet eens is met de beslissing van president Trump. “Ik ga niet akkoord met deze beslissing en ik vrees de onvoorziene gevolgen ervan”, zei Ryan in een mededeling.

Ook andere Republikeinen spreken zich uit tegen de beslissing. De Republikeinse senator Jeff Flake kondigde onmiddellijk aan dat hij binnenkort een wetsvoorstel zal indienen om de importtarieven te annuleren. “Handelsoorlogen worden nooit gewonnen, ze worden altijd verloren.”

“Het gaat om een verhoging van de belastingen voor de Amerikaanse fabrikanten, werknemers en verbruikers”, zei de voorzitter van de commissie Financiën in de Senaat, Orrin Hatch, fervent voorstander van vrijhandel en tot nu een openlijke bondgenoot van Trump. Hij wikte zijn woorden niet en noemde de beslissing “onverstandig” en “ongelukkig”.

Al die Republikeinen maken zich zorgen over de verwachte stijging van de kosten voor Amerikaanse fabrikanten die zich bedienen van buitenlands staal. Uiteindelijk is het zo de consument in de VS die de prijs betaalt. Over de risico’s van een handelsoorlog en de negatieve impact op de economische groei van het land wordt dan nog niet gesproken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees