Politieke partij die geen politieke partij genoemd wil worden, stelt eerste namen voor: “Ze noemen ons een zootje ongeregeld, maar dat vinden we niet erg”

Politieke partij die geen politieke partij genoemd wil worden, stelt eerste namen voor: “Ze noemen ons een zootje ongeregeld, maar dat vinden we niet erg”

De eerste kandidaten van de Democratische Burger Alliantie werden donderdagavond voorgesteld. Foto: svg

Deinze / Nevele -

De Democratische Burger Alliantie stelde donderdagavond de eerste zeventien kandidaten voor. De alliantie wil geen partij genoemd worden en wil een frisse wind door het Deinse politieke landschap laten waaien na de fusie.

Voorzitter Willy Heyerick stelde donderdagavond de eerste zeventien namen voor die op een lijst van geëngageerde burgers zullen staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “We maken ons sterk dat we op 14 oktober met een lijst van vijfendertig sterke kandidaten naar de kiezers zullen kunnen trekken”, klinkt het. “Op de lijst zullen uiteindelijk 35 unieke mensen staan. Iedereen heeft een eigen rugzak met levenservaring en vult elkaar aan.”

Geen politieke partij

De Democratische Burger Alliantie wil geen politieke partij genoemd worden. “We zijn een alliantie van burgers”, zegt Willy. “We zijn niet gebonden aan een politieke strekking of kleur. Ieder voorstel verdient het voor ons om serieus te worden genomen. Aan dat laatste ontbreekt het volgens ons te veel in de huidige politiek. Politieke debatten zijn vaak te negatief. Wij willen de partijpolitiek overstijgen en pleiten voor positiviteit.”

Zootje ongeregeld

“Wij gaan echt prat op het woordje ‘burger’ in onze naam”, aldus Willy. “Weet u, ze noemen ons een ‘zootje ongeregeld’, maar dat vinden we niet erg. Wij willen enkel op een andere manier aan politiek doen. Te veel politici zijn tegenwoordig beroepspolitici. Ze dreigen na verkiezingen hun inkomen te verliezen. Velen van hen doen aan politiek uit eigenbelang en vergeten dat de politiek er moet zijn voor de burgers.”

Essentie

Die verbondenheid met de burger is voor de Democratische Burger Alliantie de essentie van hun visie. “Wij willen luisteren naar alle burgers”, klinkt het. “De bevolking beschikt als geheel over te veel wijsheid om daar geen gebruik van te maken. Momenteel beslissen politici alles boven de hoofden van de burgers. Het beste bewijs daarvan is de manier van hoe de fusie tussen Deinze en Nevele er gekomen is. Op geen enkel moment heeft men de burger geraadpleegd en dat vinden wij onaanvaardbaar. Alle kandidaten van DBA hebben elkaar gevonden in de idee dat we er zijn voor de burger en niet boven de burger staan. Daar gaat het voor ons om.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio