Voor het tweede jaar op rij kamperen ouders voor nieuwe Steinerschool: “Thuis zit je ook maar te wachten”

Voor het tweede jaar op rij kamperen ouders voor nieuwe Steinerschool: “Thuis zit je ook maar te wachten”

Donderdagavond om 21 uur zat het grasperk voor de Steinerschool al vol kamperende ouders. Foto: lds

Aalst -

Sinds donderdag na schooltijd kamperen ouders voor het tweede jaar op rij aan de nieuwe, middelbare Steinerschool in Aalst. Dat is een nacht vroeger dan vorig jaar. “We willen absoluut zeker zijn dat onze kinderen hier een plaats vinden.”

In Gent zit men met de handen in het haar na problemen met het centraal aanmeldingsregister, waardoor honderden leerlingen geen plaats hebben in de secundaire school waar ze les wilden volgen. Veertig kilometer verder in Aalst bestaat zo’n register niet, waardoor ouders die zeker willen zijn van een plek, voor de schoolpoort kamperen. Dat was donderdag bijzonder vroeg het geval: in de Steinerschool waar zaterdag om 10 uur de inschrijvingen starten, zat de eerste kampeerder gereed nadat de schoolbel had geluid. Omstreeks 21 uur waren er al tien ouders verzameld.

Spanning

“We zitten aan een houtvuur en de gezelligheid zal ons ook wel verwarmen”, zegt Gerrit Mertens (47) uit Denderleeuw. “Ik blijf hier tot morgen in de vroege avond, dan gaat mijn vrouw afwisselen, en dan kom ik terug om de vroege nacht te doen.” Op één na betrof het ouders van leerlingen die momenteel in de zesde klas zitten en volgend schooljaar naar de middelbare Steinerschool willen overgaan. De secundaire school bestaat pas sinds dit schooljaar maar trekt mensen uit alle windstreken aan. “Daarom zaten we al een tijdje in spanning”, aldus nog Mertens. “Uiteindelijk hebben we besloten om ons gewoon klaar te zetten: thuis zit je ook maar te wachten en intussen zouden er al mensen kunnen toestromen die niet verbonden zijn aan deze Steinerschool.”

24 plaatsen

Zo’n ouder was Eva Torres: haar dochter Celia volgt nu les in De Leerheide in Asse. “Een kindje dat vroeger bij ons naar school ging en vorig jaar naar de secundaire Steinerschool is overgestapt, heeft ons enthousiasme voor de Steiner-pedagogie aangewakkerd”, vertelt Torres. In totaal heeft de Steinerschool 24 plaatsen voor haar eerste middelbaar. Vier daarvan zijn al gereserveerd voor broers en zussen van leerlingen uit het tweede middelbaar, en nog eens vier kunnen ingevuld worden door indicatorleerlingen.

Op Vlaams niveau

“We hadden niet verwacht dat er nu al ouders zouden zijn”, aldus schooldirecteur Tim De Backer. “Vanaf vrijdag voorzien we net als vorig jaar een lokaal waar ze warm en droog kunnen overnachten. Ook wij zitten verveeld met het systeem”, zegt hij. “Het zou logisch zijn dat kinderen die bij ons lagere school gelopen hebben, automatisch kunnen doorstromen naar het secundair. Maar die voorrang mogen we nu niet geven.” Een centraal aanmeldingssysteem komt er in Aalst niet meteen, zegt nog schepen van Onderwijs, Karim Van Overmeire (N-VA): “Er waren gesprekken met de verschillende onderwijsnetten, maar gezien de problemen die deze formule nog oplevert, gaan we eerder wachten op een initiatief dat vanop Vlaams niveau genomen wordt.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio