Man ontkent schuld aan dood marktkramer in ongeval: “Hij stierf omdat hij zelf roekeloos snel reed”

Voor motorrijder Sam (kleine foto) kwam alle hulp te laat. Foto: atb, If

Tremelo -

Een man ontkent schuldig te zijn aan de dood van motorrijder Sam V. uit Begijnendijk. De marktkramer stierf in de zomer van 2016 na een aanrijding in Tremelo.

Marktkramer Sam V. was die achttiende juli 2016 om 17.50 uur met zijn motorfiets Ducati vanuit Tremelo op weg naar Baal.

Op de Baalsebaan, ter hoogte van de Van Espenstraat, sloeg het noodlot toe. Zonder een remspoor na te laten reed Sam tegen 101 km/uur tegen de rechterflank van een Volkswagen Golf die vanuit de Baalsebaan de straat links indraaide. Sam V. viel zwaar. Hij was aanvankelijk nog bij bewustzijn, maar zijn toestand verslechterde snel. Veertig minuten na het ongeval overleed hij.

Over de aansprakelijkheid van bestuurder Jeroen M. (35) uit Tremelo zal de Leuvense politierechter zich tegen 5 april uitspreken. M. wordt ervan verdacht onopzettelijk de dood te hebben veroorzaakt van V.

“De beklaagde heeft de voorrang miskend”, zei de openbaar aanklager. “De snelheid van het slachtoffer was niet van die aard dat M. hem niet kon opmerken, want de getuige die achter M. reed, had de motorfiets wel gezien.”

De gerechtsdeskundige kwam tot de vaststelling dat de tijd en de afstand tussen de indraaiende Volkswagen en de motor te kort was om nog een ongeval te voorkomen. Ook al reed V. te snel, bij 70 km/uur had het ongeval ook niet kunnen voorkomen worden.

Zon geen excuus

De zon belemmerde dan wel het zicht, volgens het parket is dat geenszins een excuus. “In geen geval is dat overmacht. Dan pas je je snelheid aan, draag je een zonnebril en doe je de zonneklep naar beneden”, luidde het.

Dat M. te veel gedronken had, komt hem mogelijk op een rijverbod van een maand en een geldboete te staan. Voor de aanklacht van de onopzettelijke doodslag riskeert hij drie maanden cel met uitstel, een rijverbod van vier maanden en het hernemen van de vier examens.

Vrijspraak

Maar M. vraagt de vrijspraak. “Het slachtoffer reed aan een onaangepaste, roekeloze snelheid”, zei de verdediging.

“Een getuige meldde dat de motorrijder er veel sneller was dan hij had ingeschat en verklaarde verbaasd te zijn de motor zo snel aan het kruispunt te zien opduiken. Het slachtoffer had mijn cliënt gewoonweg niet gezien.”

De verdediging suggereerde ook dat V. voor de feiten stevig gedronken zou hebben en ze stuurde aan op een toxicologisch onderzoek. Die suggestie werd niet in dank afgenomen. “Behalve de snelheid is er niets anders uit het onderzoek gekomen”, antwoordde de rechter. “Ik zie niet direct in wat het verschil zou maken mocht er een toxicologisch onderzoek zijn gebeurd.”

In de wagen van M. zaten ook zijn twee dochters. Eén meisje raakte gewond. Mogelijk krijgt hij nog 15 dagen extra rijverbod omdat een van de kinderen niet in een stoeltje zat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees