Brusselse rechter beveelt record inbeslagname bij superbank

Prins Laurent kost familie Khadaffi liefst 5 miljard euro

Prins Laurent kost familie Khadaffi liefst 5 miljard euro

Foto: BELGAIMAGE

Vijf miljard euro. Nooit eerder heeft een onderzoeksrechter in ons land zo’n bedrag in beslag genomen. En dat dankzij de “fratsen” van prins Laurent, die de Libische woestijn wou herbebossen. Het monsterbedrag is slechts een deel van het ontzaglijke fortuin dat de nabestaanden van Moe’ammar Khadaffi volgens het gerecht proberen wit te wassen.

Uitgerekend op het ogenblik dat hij een stuk van zijn dotatie dreigt kwijt te spelen, zou prins Laurent de staatskas weleens 5 miljard euro cadeau kunnen doen. Weliswaar onrechtstreeks, maar toch.

Het onvoorstelbare bedrag werd door Brussels onderzoeksrechter Michel Claise bij superbank Euroclear in beslag genomen tijdens zijn speurtocht naar Libisch geld voor de vzw van prins Laurent. Geld waarmee de jongste telg van de koninklijke familie de Libische woestijn wou herbebossen. Libië zette het project onverwacht op losse schroeven. Laurents vzw GSDT overleefde dat niet, stapte naar het gerecht en kreeg gelijk. De vzw moest 45 miljoen euro schadeloosstelling krijgen.

De Libische schulden werden nooit betaald. De vereffenaar van de prinselijke vzw diende een klacht in en rechter Claise ging op zoek. Met succes. Hij ontdekte bij de in België gevestigde Euroclear Bank een miljardenpot, verdeeld over verscheidene rekeningen van twee Libische maatschappijen. Die maatschappijen hadden nooit handel gedreven met ons land en de herkomst van het geld was onduidelijk. Wel duidelijk is dat drie grote Belgische banken een rol zouden hebben gespeeld, maar geen van hen sloeg alarm. Nochtans is dat wettelijk verplicht.

Witwassen

De speurders vermoedden dan ook dat zij een grootschalige witwasoperatie op het spoor waren gekomen. Volgens hen is de enorme spaarpot een deel van het geld dat de clan van de omgekomen dictator Moe’ammar Khadaffi tijdens diens terreurbewind vergaarde. Nu hebben de Verenigde Naties na de val van Khadaffi wereldwijd de bevriezing bevolen van het hebben en houden van de Libische leider. Daarom ook liet onderzoeksrechter Claise beslag leggen op de rekeningen, goed voor 5 miljard euro.

Als alles naar wens loopt, zal niet alleen de teloorgegane vzw van prins Laurent daarmee eindelijk zijn geld zien. De inbeslaggenomen miljarden – volgens een tweet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat het zelfs om een bedrag van 14 miljard aan bevroren Libisch kapitaal – zouden op het einde van de rit misschien wel in de staatskas kunnen belanden. Iets waar de Belgische belastingbetaler wel bij zou varen. Maar zover is het nog niet. Euroclear Bank vecht de inbeslagname aan. De bank beweert dat een wet uit 1999 het onmogelijk maakt om wat dan ook bij haar in beslag te nemen. Wat de onderzoekers en sommige financiële experts weerleggen. De kamer van inbeschuldigingstelling zal de knoop moeten doorhakken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees