Marcel Kittel weet weer wat winnen is en overweegt te debuteren in Milaan-Sanremo

Marcel Kittel weet weer wat winnen is en overweegt te debuteren in Milaan-Sanremo

Foto: Photo News

De shampoo van cosponsor Alpecin zat er allicht ook voor iets tussen, maar Marcel Kittel blinkt terug. Na zeven sprintnederlagen en evenveel ergernissen in het Midden-Oosten weet hij weer wat winnen is. De Duitse sprintbom overweegt zelfs om volgende zaterdag te starten in Milaan-Sanremo.

Na zeven – soms kinderlijk – verloren sprints in Dubai en Abu Dhabi kon Katusha-Alpecin weer vieren: topaankoop Marcel Kittel had eindelijk raak geschoten. Het was al van de Tour in Pau geleden dat hij nog eens kon juichen. “Ik ben blij dat ik de ploeg eindelijk iets kan teruggeven”, sprak hij. “De seizoensstart liep niet zoals gepland. Elke sprint opnieuw moesten we omgaan met nederlagen.”

Sommige waarnemers begonnen al te twijfelen aan de paraatheid van de Duitser. Zeker omdat zijn vervanger bij Quick Step – Elia Viviani – zege na zege wegkaapte. Het rommelde bij de sprintafdeling van Katusha. “Vijf jaar geleden had ik in zo’n situatie echt met mijzelf in de knoop gelegen. Maar ik ben al 29, dit is mijn achtste seizoen bij de profs. Ik had ergens ook wel verwacht dat het begin moeilijk zou verlopen. De meeste renners kenden elkaar niet. Een winter van acht weken met af en toe een stage is niet voldoende om een trein op poten te zetten. We hebben onze tijd samen in het Midden-Oosten gebruikt om goed met elkaar te discussiëren.”

Dat Kittel net in Follonica voor het eerst kon juichen, was onverwacht. Hij zat gisteren normaal te puffen in Parijs-Nice. Maar omdat er in de Tirreno een ploegentijdrit en twee sprints stonden geprogrammeerd, switchte hij in laatste instantie. Met Nils Politt en vaste lead-out Marco Haller bleef zijn sprinttrein wel achter in Frankrijk. Hij moest het dus rooien met Rick Zabel, maar die deed het uitstekend. “Hij ging van ver aan, maar hield het maar liefst 500 meter vol.”

Starten zonder druk

Zabel Junior (24) staat volgende zaterdag voor de tweede keer aan de start van Milaan-Sanremo, de klassieker die zijn vader Erik vier keer won. Kittel reed La Primavera nog nooit. Daar komt dit jaar allicht verandering in. Zeker omdat de ploeg na het vertrek van Kristoff geen kopman voor die wedstrijd heeft. Of ze moeten met Nathan Haas en Simon Spilak de onzekere kaart van het offensief trekken. “Na deze Tirreno beslis ik over Milaan-Sanremo”, aldus Kittel. “Als ik ga, is dat in een vrije rol en om ervaring op te doen. Ik wil niet starten met druk of ambities voor winst. Ik wil graag eens kijken of ik een type renner ben die daar ooit iets kan betekenen. Ik sprak er onlangs nog over met Erik Zabel: Milaan-Sanremo is een koers waar elke sprinter ooit eens moet aan de start hebben gestaan. En liefst dan nog met een goeie conditie en vertrouwen.” Die heeft de Duitser na gisteren alvast te pakken.

Corrigeer