Grootschalige noodplanningsoefening in Denderleeuw

Grootschalige noodplanningsoefening in Denderleeuw

Foto: wjn

Denderleeuw -

In de Oost-Vlaamse gemeente Denderleeuw is vrijdagochtend om 10 uur een grootschalige noodplanningsoefening van start gegaan. De oefening simuleert een treinongeval en zal vermoedelijk duren tot 12.30 uur. Bedoeling is te testen of de richtlijnen in de nood- en interventieplannen in de praktijk werken.

De oefening bootst een ongeval na tussen een passagierstrein en een vrachtwagen op een overweg. Die wordt fictief nagespeeld op een afgescheiden en ongebruikte spoorlijn naast het Logistieke Centrum (LCI) van Infrabel. Het treinverkeer zelf en de dienstverlening in het station worden door de oefening niet verstoord. Wel kan er in de directe omgeving van het LCI in de Kouterbaan tijdelijk (verkeers)hinder zijn.

Aangezien de hulpdiensten ter plaatse komen, zal er heel wat bedrijvigheid op de site zijn die dag, zegt de provincie Oost-Vlaanderen. Die verwittigde de bevolking de dag voordien via het alarmeringssysteem BE-Alert.

De oefening kadert in het noodplanningsbeleid van de federale diensten van de gouverneur, de gemeente Denderleeuw, NMBS, Infrabel en de hulpdiensten. “Noodscenario’s oefenen is de ideale manier om na te gaan of de richtlijnen opgenomen in de nood- en interventieplannen in de praktijk werken. Ook de coördinatie van en samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten en externe partners wordt dankzij oefeningen beter op elkaar afgestemd.”

De oefening zal vermoedelijk duren tot 12.30 uur. Nadien volgen een debriefing en een persmoment.

Grootschalige noodplanningsoefening in Denderleeuw
Foto: wjn
Grootschalige noodplanningsoefening in Denderleeuw
Foto: wjn
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees