Hasseltse rechtbank verklaart bijna 600.000 euro van cannabisbende verbeurd

Hasseltse rechtbank verklaart bijna 600.000 euro van cannabisbende verbeurd

Illustratiebeeld. Foto: BELGA

Hasselt / Houthalen-Helchteren / Genk / Tessenderlo -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag 23 beklaagden veroordeeld in het proces van een 24-koppige cannabisbende, die betrokken was bij een zestal cannabisplantages in Houthalen-Helchteren, Tessenderlo, Seraing en Limbourg (Luik). Het parket van Limburg vroeg de verbeurdverklaring van 1,3 miljoen euro vermogensvoordelen. De rechtbank maakte een herberekening tot bijna 600.000 euro.

Het ging in totaal om minstens 7.000 cannabisplanten. Het 47-jarige kopstuk uit Genk kreeg 54 maanden cel, in plaats van de gevorderde 8 jaar cel en een boete van 18.000 euro. Het kopstuk is over de hele lijn schuldig verklaard. Zijn vrouw ging volledig vrijuit. Het totaalbedrag aan geldboetes voor de 23 veroordeelden loopt op tot 198.000 euro.

De tweede zwaarste straf was weggelegd voor Remzi S. die bij verstek werd veroordeeld tot 40 maanden cel en 18.000 euro boete. Zijn wagen, een Volvo V40, is verbeurd verklaard. Van Remzi S. en een tweede beklaagde werd de onmiddellijke aanhouding bevolen. Een veroordeelde kreeg een werkstraf van 280 uren opgelegd. De twintig anderen kregen celstraffen opgelegd van 3 maanden tot 40 maanden.

Op 5 november 2014 werd in een loods aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren een plantage met 2.069 planten ontdekt. De teeltruimte werd bewaakt door een gewapende Bulgaar. Na deze ontdekking kwamen in het onderzoek de andere plantages aan het licht.

Remzi S. baatte een growshop in Nederland uit en zorgde voor de aanvoer van materiaal voor de opbouw van plantages. Bij de 26-jarige schoonzoon van de spilfiguur hield een enkelband na een eerdere veroordeling voor cannabisteelt hem niet tegen om weer in zee te gaan met zijn schoonvader. Voor het onderhouden en bewaken van de cannabisplantages werden gewapende Bulgaren ingeschakeld. Een man stond in voor de aanvoer van Bulgaarse handlangers.

Een Chinees van Vietnamese afkomst zocht naar potentiële teeltlocaties in het Waalse landsgedeelte. Een 47-jarige elektricien uit Hoeselt zorgde voor de illegale stroomtoevoer. In de verschillende wietplantages werd de elektriciteit illegaal afgetapt. Aan netbeheerder Infrax moet in totaal 48.600 euro schadevergoeding worden betaald.

Het totaalbedrag aan geldboetes voor de 23 veroordeelden loopt op tot 184.000 euro. In de verschillende wietplantages werd de elektriciteit illegaal afgetapt. Aan netbeheerder Infrax moet in totaal minstens 48.500 euro schadevergoeding worden betaald.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio