België stuurt twee paralympische skiërs naar Pyeongchang

België stuurt twee paralympische skiërs naar Pyeongchang

Een bescheiden delegatie met bescheiden ambities: zo begaf België zich naar de Paralympische Winterspelen, die vandaag in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang beginnen. Een van de twee Belgische deelnemers is Eléonor Sana, een vrijwel blinde skiester die zich desondanks met 100 kilometer per uur in de afdaling stort. Minimaal zicht, maximale moed, dus.

In haar categorie – visual impairment – is skiën een duobaan. De 20-jarige Eléonor wordt tijdens haar trainingen en wedstrijden vergezeld van zus Chloe. Het Waalse duo daalt samen af, met de gids op kop. Beiden communiceren via een headset, waarin de gids voortdurend informatie meegeeft over het parcours. “Wie snel wil gaan, moet durven”, verklaart Guillaume Gobert, woordvoerder van de paralympische delegatie. “En moet vertrouwen hebben in zijn of haar gids. Tijdens de trainingen en de wedstrijden draagt de gids een fluorescerend vestje. Voor zich uit ziet Eléonor dus een vage fluovlek, waarop ze zich kan richten.”

Medaillekans

Eléonor Sana zal vanavond tijdens de openingsceremonie de Belgische vlag dragen. Kan zij voor de allereerste Belgische wintermedaille bij de vrouwen zorgen op de Paralympics? Sana won zilver en brons op het voorbije WK, al was dat evenement een stuk minder bezet dan Pyeongchang.

De tweede Belgische Korea-ganger is Jasper Balcaen, een staande skiër uit Maarkedal. Met zijn hemiplegie, een halfzijdige verlamming, heeft Balcaen een van de zwaardere handicaps. Sommige concurrenten missen bijvoorbeeld ‘slechts’ een hand, terwijl Balcaen met zijn aandoening niet alleen moeilijker het evenwicht kan bewaren, maar ook een speciale techniek moet ontwikkelen om zijn ‘slechte’ kant te compenseren.

Om dat verschil in handicap uit te vlakken, wordt de tijdopname aangepast. Naarmate de handicap zwaarder is, loopt de klok trager. Die ijking is gebeurd op wetenschappelijke basis. Dit systeem moet bovendien een voldoende breed deelnemersveld garanderen. Als elke categorie of subcategorie zijn eigen wedstrijd zou krijgen, zou het aantal evenementen exploderen en de waarde van een medaille kelderen.

Corrigeer