Mama

Vuile lucht schaadt ook ongeboren baby's

Vuile lucht schaadt ook ongeboren baby's

Foto: Shutterstock

De invloed van luchtverontreiniging begint al in de baarmoeder en zou gevolgen kunnen hebben voor de ontwikkeling van de hersenen van het kindje op latere leeftijd.

De hersentjes van een embryo zijn bijzonder kwetsbaar en daarom extra gevoelig voor fijnstof en luchtverontreiniging. Dat publiceert een internationaal onderzoeksteam in Biological Psychiatry. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verhoogde kans op psychische stoornissen als ADHD of verslavingsgevoeligheid. 

Voor het onderzoek is bij een groep Nederlandse vrouwen tijdens hun zwangerschap het niveau van luchtvervuiling bij hen thuis gemeten. Van 783 kinderen die uit deze zwangerschappen geboren werden, werd van hun zes tot tien jaar een hersenscan (MRI) gemaakt.

"We hebben een verband aangetoond tussen blootstelling aan fijnstofdeeltjes tijdens de zwangerschap en een dunnere hersenschors van de kinderen later. De verschillen zijn vooral zichtbaar in het gebied dat betrokken is bij impulscontrole, planning en andere complexe vaardigheden", zegt medeauteur Hanan El Marroun, als onderzoeker verbonden aan het Erasmus MC.

ADHD

Luchtverveiling kan dus leiden tot psychische problemen bij kinderen, zoals verslavingsgedrag en ADHD. Het kan ook invloed hebben op het vermogen om zich te concentreren, de aandacht vast te houden, en dus ook de leerprestaties.

Opvallend is dat de concentratie fijnstofdeeltjes waar de vrouwen aan blootgesteld werden lager lag dan de luchtvervuilingslimiet die geldt in de Europese Unie. 

"Fijnstof kan schadelijk zijn voor de hersenen, zelfs als het niveau onder de huidige, veilig geachte Europese norm blijft", is de conclusie van de onderzoekers. "Er is geen reden tot paniek", zegt El Marroun, "maar het is goed je bewust te zijn dat er effecten zijn op de hersenontwikkeling. En de Europese normen moeten strenger." 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees