Politie achtervolgt winkeldieven en moet zelfs schot lossen om ze te stoppen

Politie achtervolgt winkeldieven en moet zelfs schot lossen om ze te stoppen

De dieven liepen weg vanuit Del Sport, waarna een medewerker hen achtervolgde. Foto: kvo

Waregem -

Op de E17 richting Frankrijk zijn donderdag omstreeks 18 uur vier Franse dieven gevat. De politie kon hen pas klem rijden na een hevige achtervolging en het lossen van een schot. Ze sloegen eerder die dag onder meer toe in Del Sport.

Vier dieven die donderdagmiddag in vier Waregemse winkels diefstallen hebben gepleegd, zijn donderdag omstreeks 18 uur op de E17 richting Frankrijk gearresteerd. Een achtervolging vanuit Waregem en het lossen van een schot waren nodig om de dieven te doen stoppen. Amper een uur eerder werden de dieven betrapt terwijl ze voetbalshirts probeerden te stelen in sportwinkel Del Sport in Waregem. “We merkten plots dat vier mannen vermoedelijk iets onder hun kleren hadden verstopt”, zegt winkelverantwoordelijke David Vandekerckhove van de sportwinkel in de Vredestraat. “De medewerkster aan de kassa sprak hen hierover aan, waarna ze het op een lopen zetten. Een van onze jongste medewerkers ging er achteraan.”

Voetbalshirts van FC Barcelona

Op de parking lieten de dieven hun volledige buit vallen, vooral voetbalshirts van FC Barcelona, populair in Frankrijk en daarom ook populair bij dieven omdat ze ze gemakkelijk kunnen doorverkopen. We konden de dieven achtervolgen tot op het einde van de straat, waar ze in een wagen met Franse nummerplaat sprongen en wegreden.”

David en zijn collega's gaven meteen het type auto en de nummerplaat door aan de politie, die op hun beurt de achtervolging inzette. “De politie leverde puik werk en kwam meteen ter plaatse. Ze zetten de achtervolging in en konden het viertal uiteindelijk klemrijden in de omgeving van Marke, op de autosnelweg richting Frankrijk”, zegt Vandekerckhove.

Die achtervolging verliep niet zonder slag of stoot. De politie moest zelfs een schot lossen om de mannen te stoppen. De vier jongemannen, waarvan alleen de chauffeur zijn papieren bij had, werden gearresteerd en zaterdag wordt over hun aanhouding beslist. De drie andere beweren 15 jaar oud te zijn en Algerijnse asielzoekers in Frankrijk. Op zich niet vreemd dat ze zich als minderjarigen voordoen, ze hopen zo niet naar de gevangenis te moeten. Del Sport was de laatste stop van de dieven, die eerder die dag ook in drie andere winkels buit maakten. Ze hadden vooral oog voor populaire spullen die vlot verhandelbaar zijn. Het parket bevestigt dat het om een georganiseerde dievenbende gaat.

Meer diefstallen

De voorbije maanden werd Del Sport regelmatig geconfronteerd met winkeldieven. “We worden er vaker mee geconfronteerd in vergelijking met vroeger. De laatste feiten dateren pas van januari. Toen konden we een Fransman op heterdaad betrappen en in de winkel houden. Blijkbaar werd die man in Frankrijk gezocht voor het plegen van enkele zware overvallen. En ook zes maanden geleden probeerde men in de winkel dingen te stelen, gelukkig mislukte dat ook.”

De ANPR-camera's zijn al op het op- en afrittencomplex geïnstalleerd. Door een technisch defect werken ze nog niet, dat zal pas in mei het geval zijn. Vandekerckhove vindt dat niets te vroeg. “De politie levert telkens zeer mooi werk, dat mag ook eens gezegd worden. Maar die camera's zijn wel nodig. Hopelijk schrikken ze daders af en neemt het aantal diefstallen eindelijk af.”

Zo'n camera legt vast welke nummerplaten Waregem binnen en buiten rijden. Bij het opmerken van gezochte voertuigen, wordt de politie gealarmeerd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees