Kasteelbie bestaat 175 jaar en stelt alles in het werk om bijenpopulatie op peil te houden

Imkersbond De Kasteelbie geeft gratis opleidingen om bijen te redden

Imkersbond De Kasteelbie geeft gratis opleidingen om bijen te redden

Dieter Vandekerckhove hoopt dat meer mensen bijen zullen kweken. Foto: fmr

Ingelmunster -

Een bijzondere hobby, zo noemen de leden van imkersbond De Kasteelbie hun bezigheden. De vereniging bestaat 175 jaar en zet dit jaar in op het overleven van de bijen.

Imkersvereniging de Kasteelbie is zopas haar 175ste werkjaar gestart. “Alhoewel De Kasteelbie de oudste actieve vereniging is in Ingelmunster, zijn er ook heel wat jongeren met een hart voor de natuur die zich bij ons thuisvoelen en zich op het bijenhouden willen toeleggen”, stelt Dieter Vandekerckhove van De Kasteelbie vast.

De vereniging is blij met die jonge aandacht, want bijen hebben het vandaag moeilijk. “De veelbesproken bijensterfte blijft een probleem. In principe geven de winterbijen bij het krieken van de lente de fakkel door, maar vaak verdwijnen ze nog voor het lente is. Tot een kwart van de bijen overleeft de winter niet. Imkers komen met lege korven te zitten.”

Tien sessies

Maar die imkers zijn solidair en helpen elkaar om de bijenpopulatie op peil te houden. Maar hoe meer zielen, hoe groter het succes en daarom probeert de vereniging meer geïnteresseerden - ook jongeren - aan te spreken om bijen te kweken. Iedereen kan een gratis cursus bijenteelt volgen. De eerste van tien sessies start op zaterdag 17 maart. “Alles komt aan bod”, zegt Vandekerckhove. “Na de cursus ben je helemaal gewapend om bijen te beginnen kweken. Starters krijgen van ons ook het nodige materiaal en zelfs een eerste bijenkolonie.”

Volgens Vandekerckhove zijn de insecten onmisbaar. “Want veel meer nog dan voor de honing, is de bij nuttig bij het overbrengen van stuifmeel. Tachtig procent van de planten is voor de bevruchting afhankelijk van die beestjes.”

Al blijkt het niet allemaal kommer en kwel. Overheden, maar ook particulieren, kiezen steeds vaker voor bijvriendelijke beplanting. Ook de provincie West-Vlaanderen verspreidt opnieuw geschikt bloemenzaad met de actie ‘een hart voor bijen’.

INFO

Wie wil inschrijven voor de gratis cursus bijenteelt of meer info wil kan contact opnemen met de Kasteelbie op 051-32.01.37 of lampetten4@skynet.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio