Volkszanger Miele was figuurlijk al een reus, nu is hij dat ook letterlijk geworden

Volkszanger Miele was figuurlijk al een reus, nu is hij dat ook letterlijk geworden

Toen Miele (87) zijn mondharmonica bovenhaalde was het doopfeest compleet. Foto: dvp

Zottegem -

Miele is de nieuwste telg in de Zottegemse reuzenfamilie. Hij werd zaterdag gedoopt door minister van Cultuur Sven Gatz.

Het idee voor de nieuwe reus naar volkszanger Miele De Meyer (87) kwam van Bart Van Uytvange, in Zottegem beter bekend als komiek Bart Grin. “Ik ben opgegroeid in een dorp met een heuse reuzencultuur”, legt hij uit.

“Er is een reus gemaakt van mijn grootvader ‘Cis de melkboer’ en het is die reus die mij als klein manneke warm heeft gemaakt voor deze volkse traditie. Ik wou dat in Zottegem ook beleven. De keuze voor Miele was evident gezien zijn volkse karakter.”

Bart kwam niet enkel met het idee voor de reus op de proppen, hij maakte hem ook gewoon zelf. “Het heeft mij een half jaar bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben zeer fier op het resultaat”, legt hij uit.

“Dat Miele hier vandaag aanwezig kon zijn om de reus mee te dopen, was de kroon op het werk. Zijn reactie, de blik in zijn ogen toen hij de reus zag, daar heb ik het voor gedaan.”

Doopsuiker en reuzenlied

Niet enkel Miele was aanwezig tijdens de doop. Schepen van Citymarketing Kurt De Loor maakte van de doop een heus evenement en nodigde minister van Cultuur Sven Gatz uit om de reus te dopen. Schepen Van Cultuur Sandra De Roeck en Jean Blaute kregen de eer meter en peter te zijn. Ook het doopsuiker en het reuzenlied werden niet vergeten.

Voor het lied zorgde Jürgen Roman van de Zottegemse band De Platte Choco's. “Miele was figuurlijk al lang een reus in Zottegem, nu is hij dat ook letterlijk”, zegt De Loor. “Toen Bart met het idee op de proppen kwam hebben we geen seconde getwijfeld. Miele maakt al 80 jaar muziek en zijn ‘Zottegem Blues’ is onze stadshymne geworden. Miele betekent al heel lang, heel veel voor ons. Dit was het minste dat we terug konden doen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio