Gemeente mikt op 37.000 extra bezoekers, oppositie vreest voor parkeerproblemen

10 miljoen euro voor nieuwe zwembad op campus Sportspoor

Het oude zwembad is te klein. “Veel scholen gaan elders zwemmen”, zegt schepen Breughe. Foto: evr

Wevelgem -

In 2021 moet de Wevelgemnaar baantjes kunnen trekken in het nagelnieuwe zwembad. Het megaproject, dat bijna tien miljoen euro kost, zou bijna 50 procent meer bezoekers moeten lokken. Normaal zou dat geen parkeerproblemen mogen opleveren.

Campus Sportspoor, zo zal het Wevelgemse sportwalhalla heten dat in 2021 helemaal klaar moet zijn. De basket- en volleytempel staat er al, het voetbalterrein ligt er ook bij als een biljarttafel en binnenkort wordt een nieuwe atletiekpiste aangelegd en komt er een beachvolleyveld.

Kers op de taart wordt het nieuwe zwembad. Een voor Wevelgem historisch én megalomaan project dat bijna 10 miljoen euro kost – 1 miljoen daarvan wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Nu gaat de gemeente op zoek naar iemand die dat zwembad kan bouwen. “We gaan voor een zogenaamd Design and Build-project waarbij we een bouwteam – met ontwerper, aannemer en studiebureau – aanstellen”, zegt schepen van Sport Geert Breughe (CD&V).

Bedoeling is dat de kandidaat zich creatief kan uitleven, al is dat binnen bepaalde krijtlijnen. “Er moet een 25 meterbad zijn, vooral voor de scholen. Voor hen komen er ook klaslokalen, zodat ze minder tijd verliezen”, zegt Breughe. “Daarnaast komt er een recreatief gedeelte, waarmee we willen mikken op gezinnen met kinderen tussen 0 en 8 jaar.”

120.000 bezoekers

Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn de vanzelfsprekende andere voorwaarden. Allemaal voorwaarden die een boost moeten betekenen voor het aantal bezoekers. De gemeente mikt namelijk op 120.000 bezoekers per jaar. Dat is maar liefst 37.000 meer dan vandaag in het bestaande zwembad. “Nu is er een plaatsgebrek, waardoor niet alle scholen in Wevelgem gaan zwemmen”, legt de schepen uit. “Het zwembad zal ook nieuw zijn. Als we vergelijken met andere gemeenten zijn die cijfers een realistische raming.”

Die vijftig procent meer bezoekers, zal dat geen mobiliteitsproblemen opleveren? Dat is een grote bezorgdheid van de oppositiepartijen. Want volleybal, basketbal, voetbal én een zwembad, dat moet de parkeerdruk fors verhogen. “Een bezorgdheid die we delen, maar we moeten die verkeersafwikkeling nog bekijken”, zegt Breughe. Vrees voor problemen heeft hij niet. “Toen basketbalclub Power nog in eerste nationale speelde, kwamen daar ook 2.000 bezoekers op af. Er waren dan ook geen problemen. Het is geen megaparking, maar er zijn voldoende plaatsen, al liggen die wat verspreid.”

INFO

INFO

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio