Studenten leren shoppers hoe ze een leven kunnen redden

Studenten leren shoppers hoe ze een leven kunnen redden

De leerkrachten van Aleydis in Waregem zijn klaar voor de reanimatiemarathon in Het Pand. Foto: kvo

Kortrijk / Waregem -

In drie shoppingcentra in de regio leer je woensdag hoe je een leven kan redden. Een reanimatiemarathon biedt iedereen de kans om te leren reanimeren.

Shoppen in de regio wordt op woensdag 14 maart wat specialer. In drie shoppingcentra leren studenten van Hogeschool Vives je de technieken aan om een leven te redden. En dat kun je meteen toepassen op levensechte reanimatiepoppen. “We organiseren woensdag in zestien Vlaamse steden een reanimatiemarathon”, zegt Tanja Neckebroeck, woordvoerster van de actie. “Honderden studenten van diverse zorgopleidingen palmen drukke plaatsen en pleinen in, met de bedoeling om hun kennis van reanimatietechnieken over te brengen aan het brede publiek.”

Tussen winkels

In onze regio vind je hen in shoppingcenter K en de Lange Steenstraat in Kortrijk, in het Ring Shoppingcenter en in winkelcentrum Het Pand in Waregem. Van 14 tot 16 uur tonen leerlingen van Vives en Rhizo Kortrijk hoe je een leven redt. In Waregem staan ze in een tent voor het outdoor winkelcentrum, langs de kant van de Markt. “We demonstreren er reanimatietechnieken en leren passanten hoe het moet”, zegt Hilde Van Der Donckt, directeur van Vives HBO5 in Waregem, ook gekend als Aleydis. “Deelnemers maken bij het oefenen gebruik van levensgrote oefenpoppen en AED-trainingstoestellen.”

Van levensbelang

Dergelijke opleidingen zijn volgens David Raes, lector verpleegkunde aan de Viveshogeschool in Brugge, van levensbelang. “Bij pakweg een hartstilstand zijn de eerste minuten cruciaal. Hoe meer mensen weten hoe ze dan moeten reageren, hoe meer overlevingskans voor het slachtoffer”, zegt Raes. “De basistechnieken die we tijdens de marathon aanleren, kunnen in die eerste minuten echt een verschil maken.”

Ook in Roeselare, Brugge, Brussel, Oostende, Antwerpen en tal van andere Vlaamse steden wordt woensdag getoond hoe je levens kan redden. De actie maakt deel uit van de Week van de Zorg die deze week overal in Vlaanderen georganiseerd wordt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees