Politie ontdekt verwaarloosde honden, voor één dier komt alle hulp te laat: “Zo’n uitgehongerde dieren zag ik nog nooit”

Politie ontdekt verwaarloosde honden, voor één dier komt alle hulp te laat: “Zo’n uitgehongerde dieren zag ik nog nooit”

De Mechelse herder wordt nu goed opgevangen. Foto: Dierenbescherming Mechelen

Kampenhout -

In de schuur van een huis in Kampenhout trof de politie vrijdag twee verwaarloosde honden aan. De dieren werden overgebracht naar Dierenbescherming Mechelen maar een stafford die amper nog 14,6 kilo woog, overleefde niet.

“De verwaarloosde dieren waren wel niet de aanleiding voor het bezoek. Een wijkagent vergezelde een deurwaarder. De eigenaars waren niet huis, dus belden we een slotenmaker”, zegt commissaris Filip Van Steenbergen van politiezone Kastze. “De wijkagent vond de dieren toevallig in een schuur achter de woning. Ze waren duidelijk verwaarloosd. Een stafford was al overleden. Het tweede dier, een Mechelse herder, kon nauwelijks nog zelfstandig staan of lopen. De dieren leefden er bovendien te midden van hun uitwerpselen.”

De politie nam uiteindelijk contact op met de Dierenbescherming Vlaanderen en die bracht de honden naar Dierenbescherming Mechelen. In het huis werden nog twee andere honden, een kat en papegaaien aangetroffen. “We zijn natuurlijk geen experts, maar die dieren zagen er gezond uit”, zegt Van Steenbergen.

Ernstige straffen

De politie neemt de feiten ernstig. “We hebben pv’s opgesteld. De dieren waren bovendien niet gechipt, wat nochtans verplicht is. De inspecteurs van Dierenwelzijn onderzoeken nu samen met ons de zaak. Op dergelijke inbreuken staan ernstige straffen.”

De commissaris zegt geregeld dergelijke klachten te krijgen. “Vandaar dat we nog niet lang geleden beslisten om elke agent een opleiding te geven zodat hij weet hoe hij moet handelen. De in dit geval betrokken wijkagent kreeg die opleiding nog niet.”

De Mechelse herder was zwaar uitgehongerd. Hij woog nog 12,5 kilo. Sabine Slaets van Dierenbescherming Mechelen reageert onthutst: “Zo’n uitgehongerde dieren zag ik nog nooit. We hopen dat de eigenaars snel worden verhoord en een levenslang verbod op het houden van huisdieren krijgen. De hond moet nu eerst goed recupereren alvorens hij voor adoptie wordt vrijgegeven.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees