HoGent over voyeurisme onder de douche: “Wij hebben geen idee over hoeveel beelden het gaat”

HoGent over voyeurisme onder de douche: “Wij hebben geen idee over hoeveel beelden het gaat”
Gent -

HoGent zal morgen zijn bezorgde studenten niet helemaal kunnen geruststellen. “Wij hebben de beelden zelf niet gezien en weten niet eens om hoeveel foto’s of filmpjes het gaat”, zegt Johan Persyn, woordvoerder van HoGent.

Het opduiken van heimelijk gemaakte naaktbeelden van nietsvermoedende meisjes en vrouwen die zich uitkleden of wassen in de doucheruimte van de sporthal van HoGent aan de campus Schoonmeersen, heeft afgelopen weekend heel wat beroering veroorzaakt.

Niet te verbazen, want de sporthal ontvangt meer dan 5000 verschillende bezoekers, aldus Johan Persyn van HoGent. “Niet alleen studenten en personeel van de hogeschool maar ook leerlingen van de middelbare school van de Voskenslaan en externen die er komen sporten.”

Al die gebruikers hebben nog geen idee of zij zelf misschien werden gefilmd of gefotografeerd in de kleedkamers. Lees hier meer.

De beelden werden gemaakt door een voyeur die wellicht vanuit een belendende ruimte filmde met zijn smartphone door een sleutelgat van een verwijderde deurklink. De beelden doken vervolgens op op een pornosite voor gluurders.

Interne mail

“Toen via de sociale media duidelijk werd dat de beelden in de douches van onze sporthal werden gefilmd, hebben we niet geaarzeld en heeft HoGent klacht ingediend”, zegt Persyn. “Wij wachten het onderzoek af maar hebben geen idee over de omvang van het probleem voor HoGent. We weten vooralsnog niet over hoeveel beelden het gaat, wanneer ze zijn gemaakt en wat erop te zien, is. We hebben de beelden zelf immers nog niet gezien.”

Daarom zal HoGent morgen bezorgde studenten niet kunnen zeggen of zij al dan niet voorkomen op de beelden. “Dat is ook ons werk niet maar dat van de onderzoekers. Als zij de hulp van de hogeschool inroepen om de slachtoffers op de beelden te identificeren, zullen wij uiteraard onze medewerking daaraan verlenen. Maar nog eens, wij weten nog helemaal niets over het onderzoek zelf.”

HoGent stuurde haar studenten dit weekend wel al een interne mail. “Daarin manen we iedereen aan om voorzichtig en alert te zijn. Maar zoiets kan natuurlijk overal gebeuren. Wij hebben de zaalwachters gevraagd op zoek te gaan naar verborgen camera’s maar alles wijst erop dat de beelden gemaakt zijn met een smartphone.”

De sporthal blijft in ieder geval open voor iedereen. “We kunnen moeilijk iedereen fouilleren. Bovendien laten we onze werking niet verlammen door deze feiten.”

“Meerdere klachten”

Vijf of zes studentes en ex-studentes van de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie hebben het onderzoek alvast niet afgewacht om zelf klacht in te dienen. De lokale politie van Gent heeft vandaag bevestigd dat er “meerdere klachten” zijn ingediend, ook van studenten zelf.

De jonge vrouwen, die regelmatig gebruik maakten van de douches, weten niet of zijzelf op de beelden voorkomen maar nemen het zekere voor het onzekere. Met hun klacht hoopten zij ook dat de beelden van de site zouden verwijderd worden. Dat is ondertussen gebeurd maar dat is uiteraard geen garantie dat ze nergens anders meer kunnen opduiken op het internet.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio