Sneeuwpret met Erik Van Looy in ‘Bartel in het Wild’, hoewel hij de koude haat

“Ik doe enkel mee als we naar een exotische, ­warme locatie gaan”, had Erik Van Looy (55) tegen Bartel Van Riet (35) gezegd. Pech, want Bartel neemt hem mee naar het hoge noorden van ­Finland.

In de laatste aflevering van Bartel in het Wild stapt regisseur Erik Van Looy samen met Cath Luyten (40) op de vlieger richting Lapland. Helemaal niet naar zijn zin, want hij haat de koude. Maar Van Looy vond dat hij niet kon weigeren omdat Van Riet enkele dagen eerder had toegezegd voor De Slimste Mens. “Ik heb in mijn leven maar één keer gekampeerd, en zelfs dat is toen jammerlijk mislukt”, zegt hij. “Ik hou echt niet van de wildernis en had al maanden op voorhand schrik.”

Niet onlogisch, want in het noorden van Finland dalen de temperaturen tot -30 graden. Dat, en een driedaagse tocht met volgeladen rugzak door metershoge sneeuw, doet Van Looy duidelijk buiten zijn comfortzone gaan. “Het deed me er denken aan een van mijn favoriete films, The Shining. Maar dat loopt wel niet goed af he, in The Shining.” (lacht)

Behalve de vrieskou hebben Van Looy en Luyten ook moeite met het voedsel: eten vinden in een met sneeuw overgoten landschap blijkt niet simpel. Ook voor valavond tijdig een slaapplaats vinden tijdens de reis richting Russische grens is een uitdaging. “Je wordt daar ­altijd terug in dat monumentale landschap gesmeten”, zegt Van Looy. “Maar tegelijk kan je er niet genoeg van krijgen.”

INFO

BARTEL IN HET wILD

Vier, 22.20 uur

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees