Jacky Lafon: “Ik werd als kind misbruikt, hij heeft heel stoute dingen gedaan”

Jacky Lafon: “Ik werd als kind misbruikt, hij heeft heel stoute dingen gedaan”

Wie naar Jacky Lafon (71) kijkt, ziet een openhartige, vrolijke en sterke vrouw. Maar de Vlaamse actrice heeft al enorm veel verdriet moeten verwerken. Tijdens het praatprogramma ‘De Rotonde’ op Radio 2 vertelde ze zondag dat ze als elfjarig meisje misbruikt is door een familielid. Openhartig getuigde ze hoe moeilijk het was om daar als slachtoffer mee om te gaan.

Toen Jacky elf jaar was, ging ze steeds naar haar familie op vakantie. Een vrolijke aangelegenheid, maar bij Lafon liep het mis. Haar nonkel lokte haar mee naar een slachthuis in Anderlecht, waar hij directeur was. “Er waren biggetjes geboren en die mocht ik gaan bekijken, zo was zijn uitleg. En daar is het gebeurd”, vertelt ze op Radio 2.

Geen hulp, wel bedreigingen

Ze probeerde zich als tienermeisje nog te verweren, maar het mocht niet baten. ”‘Nonkel, je mag dat niet doen’, riep ik. ‘Ik wil niet’, dat ook. Ik heb me verdedigd, ik heb geroepen… maar mijn stem was niet krachtig genoeg. Niemand kon mij horen”, aldus Jacky. “Pas op, ik ben voor alle duidelijkheid niet verkracht geweest. Maar die man heeft dingen gedaan die totaal niet kunnen. Hij heeft hele stoute dingen gedaan met mij.”

Hulp zoeken bij haar tante dat durfde ze niet, want haar nonkel herhaalde steeds dat ze dan “heel zwaar gestraft zou worden”. Door de bedreigingen trok Jacky zich als elfjarig meisje steeds terug. ”‘Ik heb de dagen daarop heel veel geweend, en heb gezegd dat ik mijn mama miste. En dat was ook zo, want ik durfde tegen niemand iets zeggen. Ik ben daar zo ziek van geworden, dat mijn tante mij uiteindelijk terug heeft gebracht naar mijn ouders en mijn thuis.”

Zware impact

Bij de actrice had het misbruik een zware impact op haar leven. “Ik was daar écht ziek van. Je bent als kind zó kwetsbaar”, vertelt ze. Ze zocht troost in voedsel en begon steeds meer te eten, waardoor ze steeds meer aankwam. Later merkte ze ook dat ze op seksueel gebied heel wat preutser was dan haar leeftijdsgenoten. “Er waren een aantal zaken die ik niet meer durfde of waar ik enorm gegeneerd om was.

Ze wil haar verdriet gebruiken om andere slachtoffers een hart onder de riem te steken. “Daarom blijf ik tegen iedereen zeggen die het meemaakt: kom ermee naar buiten. Zeg het. Tegen je mama of tegen iemand anders, maar zeg het”, aldus Jacky. “Ik heb dat een plaats kunnen geven, ja. Maar af en toe komt het nog allemaal terug.””

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees