SP.A-schepen Sven Taeldeman leidt Gentse delegatie

Gent trekt opnieuw naar vastgoedbeurs in Cannes. Kostprijs: 29.000 euro

Gent trekt opnieuw naar vastgoedbeurs in Cannes. Kostprijs: 29.000 euro

Gent is een vaste gast op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes, net zoals op de retailbeurs Mapic, in hetzelfde gebouw (foto). Foto: archief/bst

Gent -

Een delegatie van de Stad Gent trekt deze week opnieuw naar de vastgoedbeurs ­Mipim in het Franse Cannes. Daar zal ze samen met de Stad Antwerpen drie dagen lang een eigen stand hebben en een “Gentse dag” organiseren.

29.000 euro: zo veel kost de delegatie die de Stad Gent deze week naar het beursgebouw van Cannes stuurt. Daar vindt de jaarlijkse vastgoedbeurs Mipim plaats, van 13 tot en met 16 maart. De Stad Gent is er al jaren een vaste klant, om contacten te leggen en investeerders naar de stad te lokken.

Sinds de beurs in opspraak is gekomen tijdens de ophef rond Optima Bank en de contacten van Daniël Termont (SP.A) en Jeroen Piqueur, wordt op voorhand in de gemeenteraad uitleg gegeven over wie erheen gaat namens de Stad en wat de kosten zijn. Dat gebeurde vorige week.

In de conclusies van de Optima-commissie werd besloten dat de Stad Gent naar de MIPIM-beurs in kan blijven gaan, maar duidelijker moest maken wie mee gaat, hoe die reist, waar die verblijft...

Beursstand

Schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman (SP.A) leidt dit jaar de delegatie. Gaan nog mee: onder anderen de kabinetschef van Daniël Termont, Gents stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele en een handvol ambtenaren van de dienst Wonen en Economie. Dat kost de Stad 1.000 euro transport (tgv-tickets) en verblijf per hoofd, een hotel in de rand van Cannes.

De grootste kosten (19.000 euro) zijn voor de stand van de Stad Gent op de vastgoedbeurs zelf. Gent deelt die met de Stad Antwerpen. Er wordt ook een ‘Gentse dag’ georganiseerd, met speeches in het beursgebouw over betaalbaar wonen, en een panelgesprek.

De passage van de Stad Gent wordt mede georganiseerd door Flanders Development Group, een vzw aan wie bedrijven die willen deelnemen aan de delegatie 6.000 euro betalen.

“Ik hoop zo veel mogelijk mensen uit anders steden en uit de private sector te zien in het kader van betaalbaar wonen”, zegt Taeldeman. “En er is onze Gentse voormiddag. Ik wil ook kijken hoe andere steden het aanpakken.”

Optima-commissie

De Mipim-beurs werd de voorbije jaren uitvoerig besproken in Gent, onder meer tijdens de Optima-commissie. Karin Temmerman (SP.A), die als schepen van Stadsontwikkeling zelf vaak naar Mipim ging, verklaarde er dit over in de Optima-commissie:

“Ja, Gent moet daarheen. Om zich op de kaart te zetten, om onze visie te tonen en te laten zien dat hier dingen gebeuren. We hebben daar veel geleerd, goede en slechte voorbeelden. Dat Gent een hippe stad is en investeringen blijft aantrekken, heeft zeker met Mipim te maken. Dat we gerenommeerde architecten en projecten kunnen aantrekken ook. Het is de grootste beurs ter wereld.”

Groen-schepen Filip Watteeuw, die als oppositielid kritisch was over de vastgoedbeurs, was er ook al te gast. Hij verklaarde in de Optima-commissie in 2016 dit:

“Ja, ik was kritisch. Het is nog altijd niet echt mijn wereld. Sommige projectontwikkelaars tonen praalzucht. Maar ik wil die wereld niet ontkennen en alleen in groene milieus komen. Dat zou fout zijn. Mipim is een combinatie van netwerken en een studiereis. Gent pakt de beurs met een redelijke soberheid aan, zonder tierlantijntjes. En zolang er voor de stad meerwaarde uit komt, is het logisch dat we gaan. We moeten dat elk jaar beoordelen, met een debat in de gemeenteraad.”

Mipim heeft ook een tegenhanger, Mapic, een beurs die meer op winkels en retail gericht is. Ook daar is Stad Gent een vaste gast. In 2016 werd daar 35.000 euro geïnvesteerd, onder meer in een eigen stand. De Gentenaar reisde toen – op eigen kosten – af naar Cannes om te zien wat de Stad er verkocht en hoe ze zich presenteerde.

LEES OOK: Zo verkoopt Gent zich aan de retailwereld in Cannes

Naar Canada voor haven

Schepen van Economie Ma­thias De Clercq (Open VLD) is er niet bij in Cannes, maar trekt deze week dan weer naar Canada samen met het bestuur van North Sea Port. Canada is een van de grootste handelspartners van de Gentse haven. De Gentse delegatie sluit aan bij de nationale handelsmissie in Canada, die wordt geleid door het Belgische koninklijk paar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio