Leger bouwt militaire kampen op Rohingya-dorpen die het eerst heeft platgebrand

Leger bouwt militaire kampen op Rohingya-dorpen die het eerst heeft platgebrand

Foto: AP

Op de locatie van platgebrande Rohingya-dorpen is het Myanmarese leger bezig militaire basissen te bouwen. Dat schrijft Amnesty International maandag in een rapport. “In sommige gevallen werden zelfs huizen vernield die gespaard waren bij de zware branden in de dorpen”, aldus de ngo. Amnesty baseert zich in het rapport op satellietbeelden en interviews.

Bijna 700.000 Rohingya, een moslimminderheid in Myanmar, zijn intussen naar buurland Bangladesh gevlucht door wat de VN “etnische zuivering” noemde.

De bouw van de basissen begon begin dit jaar. Amnesty geeft het voorbeeld van het dorp Kan Kya, dat deel uitmaakt van het district Maungdaw. Het dorp werd bij het geweld van vorig jaar compleet in de as gelegd, maar op satellietbeelden ziet Amnesty dat er militaire gebouwen opgetrokken worden, waaronder ook een helihaven.

Amnesty maakt zich ook zorgen dat de verlaten gronden van de Rohinya toegekend zullen worden aan boeddhisten. Door het feit dat er “beslag gelegd wordt op gronden” zijn er volgens Amnesty serieuze vraagtekens te plaatsen bij de wil van de Myanmarese autoriteiten om een terugkeerprogramma van vluchtelingen echt te realiseren.

Extremistische boeddhistische monniken poken al maanden de spanningen met de moslimminderheid op. Die worden als een bedreiging gezien voor de boeddhistische identiteit van Myanmar. Het leger, dat ondanks de komst van een burgerregering in 2016 nog steeds heel sterk staat, speelt dat nationalistische spel mee en verbergt zijn vijandigheid voor de Rohingya niet.

VN-experte: “Myanmar laat Rohingya bewust verhongeren”

Volgens VN-rapporteur Yanghee Lee gaat de vervolging van de Rohingya intussen onverminderd voort. De achtergebleven Rohingya worden nu blijkbaar bewust uitgehongerd, zei de experte maandag voor de mensenrechtenraad in Genève. Ze ontving rapporten over mensen die verhinderd worden naar de markt te gaan, de toegang tot hun velden worden belet en wier dieren in beslag worden genomen.

De experte eist de oprichting van een kantoor in Bangladesh, dat bewijsmateriaal voor schendingen van de mensenrechten kan verzamelen. Daders moeten ter verantwoording geroepen worden. Ook als het geweld van het leger of de veiligheidstroepen uitgaat, ligt de gedeelde verantwoordelijkheid ook bij de regering van de winnares van de Nobelprijs van de Vrede Aung San Suu Kyi. “Ze weten wat er gebeurt, en niets doen is ook een vorm van verantwoordelijkheid”, zei ze. “Medeplichtigheid is een zeer ernstige zaak”. Myanmar had Lee tot ongewenst persoon verklaard en laat haar het land niet meer in.

Leger bouwt militaire kampen op Rohingya-dorpen die het eerst heeft platgebrand
Foto: AP
Leger bouwt militaire kampen op Rohingya-dorpen die het eerst heeft platgebrand
Foto: AFP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees