Speelgoed uit China is vaak gevaarlijk

Speelgoed uit China is vaak gevaarlijk
Brussel -

Speelgoed is goed voor bijna een derde (29 procent) van de gevaarlijke producten die in Europa van de markt worden gehaald. Dat blijkt maandag uit het jaarverslag van Rapex, het Europese snelle waarschuwingssysteem. Vooral de “fidget spinner”, in 2017 mateloos populair bij kinderen, eiste negatief de aandacht op.

Via Rapex waarschuwen de autoriteiten van de 28 EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein elkaar over gevaarlijke producten die ze aan de grenzen hebben onderschept of uit de winkelrekken hebben gehaald. Zo kan meteen op de hele Europese markt actie worden ondernomen tegen de betrokken goederen.

Vorig jaar werden 2.201 waarschuwingen gelanceerd en 3.952 vervolgacties ondernomen. In beide gevallen is dat een stijging tegenover 2016: toen waren er 2.044 waarschuwingen en 3.824 vervolgacties.

Vooral speelgoed bleek niet aan de eisen te voldoen, gevolgd door motorvoertuigen (20 procent) en kleding en modeaccessoires (12 procent).

De vaakst gemelde risico’s zijn verwondingen, chemische risico’s en verstikkingsgevaar. “Fidget spinners” eisten negatief de aandacht op. Sommige hebben zogenaamde knoopbatterijen die de gadgets doen oplichten als ze rondtollen. De batterijen zijn echter klein en kunnen schade berokkenen aan de ingewanden als ze worden ingeslikt. Andere “fidget spinners” hebben dan weer onderdelen die gemakkelijk loskomen en een verstikkingsgevaar inhouden als kinderen ze in hun mond steken.

Het merendeel van de gevaarlijke producten (53 procent) kwam uit China. Een Europees land bleek in 26 procent van de gevallen het land van herkomst. De autoriteiten in Duitsland (354), Spanje (222) en Frankrijk (191) kwamen met de meeste meldingen. België gaf in 2017 18 keer een waarschuwing. In meer dan de helft van de gevallen ging het om vuurwerk. “Dat heeft ermee te maken dat controles op vuurwerk voor ons een topprioriteit blijven”, zegt Jan Deconinck van de FOD Economie. “Met het fenomeen van Nederlanders die zich in het noorden van België graag komen bevoorraden, voeren we er regelmatig campagnes rond.”

China blijft met voorsprong het land van oorsprong van de meeste gevaarlijke producten. De Europese Commissie werkt nochtans al enkele jaren samen met de Chinese autoriteiten: er worden trainingen georganiseerd, en ‘goede praktijken’ uitgewisseld op het vlak van productveiligheid, en recentelijk is ook de Europese speelgoedrichtlijn vertaald in het Chinees. Daarnaast benadert de Commissie proactief grote onlineplatformen zoals e-Bay, Alibaba en Amazon. “We mobiliseren hen om meer actie te ondernemen tegen gevaarlijke producten”, aldus Europees commissaris voor Consumentenzaken Vera Jourova. “Die samenwerking loopt goed, en hun gedrag is ook aan het veranderen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees