Oude molen krijgt weer wind in de wieken: “Dit wordt een wereldprimeur”

Oude molen krijgt weer wind in de wieken: “Dit wordt een wereldprimeur”

De molen krijgt nieuwe wieken die een windturbine aandrijven. “Het wordt iets speciaals, dat Kortrijk op de kaart zal zetten.” Foto: djr

Kortrijk / Marke -

Weldra waait de wind weer in de wieken van Vannestes molen. De stad Kortrijk geeft de molen 35 jaar lang in erfpacht aan het aanpalende D-Hotel. Het hotel investeert maar liefst 385.000 euro om de molen weer windmaalvaardig te maken.

De perfecte symbiose tussen oud en nieuw. Erfgoed en design, landbouw en stad. D-Hotel brengt beiden samen, en gaat daar nu nog een stap verder in. Gisterenavond keurde de gemeenteraad namelijk goed dat het hotel de aanpalende molen voor één symbolische euro in erfpacht krijgt.

Wereldprimeur

Niet zomaar, want de komende maanden en jaren zal het hotel de molen zijn wieken weer in de wind doen wentelen. Daarvoor moet het binnen de vijf jaar wel 385.000 euro ophoesten. “Een mooi voorbeeld van hoe de stad en een private partner kunnen samenwerken. De stad moet niet investeren om erfgoed opnieuw op te waarderen en D-Hotel kan de molen inschakelen in haar werking. Een win-winsituatie dus”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Wout Maddens (Open VLD).

Al heel wat jaren ligt de molen - gebouwd in 1840, daterend uit 1237 - stil. Een gevolg van een misgelopen restauratie in 1994. “Toen werd de molen mismeesterd, nu zal die nieuwe wind in de zeilen krijgen. D-Hotel kan nu aan de slag gaan, al zal dat gebeuren in voortdurend overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed”, aldus Maddens.

In het molengebouw, waarin vroeger nog het bakkersmuseum huisde, komt nu een multifunctionele ruimte. Daar kunnen onder andere tentoonstellingen of recepties gehouden worden en zal D-Hotel er ook ontbijt serveren. Negen dagen per jaar zal de molen wel nog ter beschikking gesteld worden voor de stad, onder andere tijdens Open Monumentendag.

Een opwaardering voor de binnenkant, maar de buitenkant dat belooft nog straffer te worden. Er komen nieuwe wieken - klassieke of moderne, dat valt nog te bezien. Die zullen een windturbine aandrijven, die elektriciteit moet produceren voor de hele site. “Het wordt iets speciaals, een wereldprimeur zelfs, maar voorlopig is het te vroeg om daarover in detail te treden. Ik kan al zeggen dat Kortrijk weer op de kaart zal gezet worden”, klinkt eigenaar Henk Dejonckheere mysterieus.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees