Trage weg moet voorlopig niet wijken voor bouwproject: “De democratie heeft gewerkt”

Trage weg moet voorlopig niet wijken voor bouwproject: “De democratie heeft gewerkt”

Frank Monsecour van Groen toont hoe de trage weg er vroeger uitzag. Foto: lvi

Merelbeke -

De Conversatiewegel, een zogenaamde trage weg in Merelbeke, moet voorlopig niet wijken voor een bouwproject. De kwestie leidde tot een verhitte discussie tussen schepen Vrijens (SP.A) en oppositiepartij Groen.

Het gemeentebestuur stelde op de jongste gemeenteraad voor om de zogenaamde trage weg tussen Kloosterstraat en Vroonhof en tussen Vroonhof en de helft van de Zusters Maricolenstraat af te schaffen. Het provinciebestuur moet wel de finale beslissing nemen.

Gemeenteraadslid Frank Monsecour van Groen trekt fel van leer tegen het voorstel. “Volgens de Raad van State kan een trage weg alleen afgeschaft worden voor het publiek belang en niet voor private belangen”, zegt hij. “In dit geval gaat de aanvraag uit van een bouwpromotor, die op die plaats een bouwproject wil realiseren.”

Illegaal haag geplant

“In het stedenbouwkundig plan van de gemeente, staat dat er op die plaats gebouwd mag worden”, stelt schepen van Trage Wegen Bertrand Vrijens (SP.A). “Maar eigenlijk gaat het over een discussie tussen bouwpromotor en buurtbewoners. Volgens sommige mensen heeft de promotor beloofd dat er op die plaats niet gebouwd zou worden, maar de man in kwestie ontkent dat. Bovendien is een deel van die trage weg de facto al afgeschaft.”

“Dat komt omdat een buurtbewoner op die plaats illegaal een haag heeft geplant”, zegt Frank Monsecour. “Maar de schepen zou moeten opkomen voor het belang van die trage weg”, vindt het Groen-raadslid nog.

Weinig resultaten

Op de jongste gemeenteraad trok de meerderheid zich na het betoog van Groen terug voor overleg om nadien het voorstel tot afschaffing van de trage weg weer in te trekken. Schepen Vrijens wil donderdag overleggen met bouwpromotor én buurtbewoners.

“De democratie heeft gewerkt”, zegt Frank Monsecour. “De schepen heeft veel woorden en veel plannen rond trage wegen, maar ik zie weinig daadkracht en weinig resultaten. Hij was gewoon niet alert.”

Schepen Vrijens relativeert. “Een deel van die trage weg, tussen Vroonhof en de Zusters Maricolenstraat, wordt nog amper gebruikt sinds in die buurt is gebouwd”, zegt hij. “En dat ik geen daadkracht zou tonen? We stellen elk jaar één trage weg open die om een of andere reden geblokkeerd was, we hebben vijftig wegspotters die de trage wegen monitoren en eind dit jaar brengen we een kaart uit met alle trage wegen in Merelbeke”, aldus nog de schepen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio