Spellenclub organiseert benefiet voor Lyme-patiënte: “De ziekte wordt niet altijd ernstig genomen”

Spellenclub organiseert benefiet voor Lyme-patiënte: “De ziekte wordt niet altijd ernstig genomen”

Tom Vandeweyer en Elke Adriaenssens. Foto: emh

Haaltert -

Spellenclub Tizanu organiseert op zaterdag 17 maart een benefiet voor Elke, de echtgenote van bestuurslid Tom Vandeweyer. Zij raakte vier jaar geleden besmet met de ziekte van Lyme en knokt zich nu een weg terug. Maar eenvoudig is dat niet. “Honderd procent genezen is moeilijk.”

Het zijn niet enkel tekenbeten die de ziekte van Lyme veroorzaken, doorprikken Tom Vandeweyer en Elke Adriaenssens meteen het cliché. “Ik ben in 2014 met een keizersnede bevallen en liep de ziekte op bij een bloedtransfusie”, legt Elke uit.

Eind 2016 zette de Haaltertse spellenclub Tizanu de ziekte van Lyme al in de belangstelling tijdens de Warmste Week van Studio Brussel. De opbrengst ging toen naar ‘Time for Lyme’. “Lyme is een ziekte waar weinig over geweten is”, aldus Elke. “Ze wordt niet altijd au sérieux genomen, want de symptomen wijzen eerst naar andere ziektes en als die worden uitgesloten, denken dokters dat het tussen de oren van de patiënt zit en word je naar de psychiatrie verwezen.”

“Mijn klachten zijn heel langzaamaan begonnen, met uiteenlopende symptomen. Voor we tot de conclusie kwamen dat het wellicht ‘chronische Lyme’ was, zijn er twee jaar verstreken. Ik ben bij een dokter in Brussel terechtgekomen, maar die heeft een privékliniek en alle onderzoeken zijn op eigen kosten. Op den duur zie je je spaarpotje zo slinken. Op jaarbasis gaat dit over meer dan 8.000 euro aan doktersbezoeken, medicatie, chiropraxie, en psychologische begeleiding, omdat het zwaar om dragen is.”

Financiële dobber

“Met deze benefiet willen we de ziekte van Lyme in de kijker zetten, maar het heeft ook te maken met de financiële dobber voor ons gezin”, zegt Tom. “We wilden eind vorig jaar opnieuw deelnemen aan De Warmste Week, maar vonden geen goede datum en geen goede locatie. Andere bestuursleden stelden dan voor om een benefiet voor Elke te organiseren.”

“Op zich heb ik het er wat moeilijk mee dat de benefiet voor ons persoonlijk is, omdat ik eigenlijk geen medelijden wil”, geeft Elke mee. Maar Tom countert dat gevoel: “Je kan altijd vergelijken met mensen die het slechter hebben. Daarom communiceren we het ook heel duidelijk dat de opbrengst naar de behandeling van Elke gaat. Mensen die komen, weten dat dus.”

“Ik ben kleuterleidster en zou niets liever doen dan opnieuw gaan werken. Dat dit niet lukt, heeft te maken met mijn energiepeil, de moeheid, de brandende pijn die ik voel in mijn armen en benen.”

Of Elke ooit volledig geneest, is niet duidelijk. De medische wereld discussieert volop over het bestaan van ‘chronische Lyme’. “De bacterie zelf blijft in je lichaam zitten. In actieve vorm is dit een brandstichter en de dokters zien alleen het brandje. Door lang antibiotica te nemen, wordt de lyme passief en sticht geen nieuwe brandjes. Een arts denkt: ik geef twee weken antibiotica en de Lyme is weg. Komt de patiënt terug met klachten, zal die naar andere oorzaken zoeken. Dan heb je iemand nodig die gelooft in chronische Lyme. Elke heeft anderhalf jaar antibiotica geslikt vooraleer de Lyme passief is geworden. Je kan beter worden, maar 100 percent genezen is moeilijk.”

Boardgames for Lyme, met party games, kinder- en familiespellen, fotowedstrijd, Expert games, food & drinks. Zaterdag 17 maart van 13 tot 23 uur in jeugdcentrum De Kouter, Middelkouter 10 in Haaltert. Toegang gratis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio