Als NMBS het niet meer doet, zet gemeente zelf passagiers op deelfiets

Als NMBS het niet meer doet, zet gemeente zelf passagiers op deelfiets

Het gemeentebestuur wil het fietsgebruik in de gemeente stimuleren. Foto: ddl

Zaventem -

De gemeente Zaventem zet een nieuw initiatief op rond fietsstimulering en plant een installatie van een BlueBike-punt met sleutelautomaat en twaalf fietsen aan het treinstation. De fietsen dienen vooral ter aanvulling van het openbaar vervoer.

Vervoersmaatschappij NMBS besliste recent om zelf niet meer te investeren in de fietsontleningsdienst van BlueBike. Het gemeentebestuur van Zaventem vindt echter dat fietsdelen een belangrijke rol kan spelen in de oplossing van het mobiliteitsprobleem en ziet het belang van duurzame en groene mobiliteit.

“Bijgevolg hebben we een subsidieaanvraag ingediend bij het provinciebestuur met het oog op het bekomen van een forfaitaire bijdrage in de installatiekosten”, zegt schepen voor Duurzame mobiliteitsplanning Wim Desloovere (Open VLD). “De installatie en de uitbating, met startdatum medio 2018, zal zo'n 50.000 euro kosten voor 4 jaar.”

Back To One

BlueBikes zijn een zogenaamd ‘back to one'-systeem waarbij de gebruiker een fiets ontleent, er gebruik van maakt en hem nadien terugbrengt naar het afhaalpunt. Dat wordt in Zaventem geïnstalleerd aan het treinstation Zaventem Dorp.

“De fietsen zijn gericht op gebruik door zowel werknemers als burgers. Op die manier hopen we het fietsgebruik te verhogen en het wagengebruik te verminderen.”

“Uit bevragingen bij BlueBike-gebruikers in andere gemeenten en steden blijkt dat 39 procent van de gebruikers dankzij dit systeem verplaatsingen kunnen maken die vroeger niet lukten. Dit bewijst dat ze van hoge functionele waarde zijn. Het aantal gebruikers zit stevig in de lift.”

Werkplek

De fietsen kunnen 24/7 ontleend worden voor een kostprijs van 1 euro, per ontlening van maximaal 24 uur. “De verwachting is dat tijdens de week veel zakelijke verplaatsingen zullen plaatsvinden”, zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD).

“Voor veel pendelaars is het gebruik van de trein of bus niet evident omdat hun werkplek niet bij een station of bushalte gelegen is. De Bluebikes kunnen dit verholpen. Het fietsdeelsysteem kan een belangrijke aanvulling worden op het openbaar vervoer. Maar we richten ons niet enkel op werknemers in de omliggende bedrijvenzones. Ook inwoners kunnen de fiets ontlenen voor een gezellige fietstocht.”

Bedrijven stimuleren

De gemeente blijft ook bedrijven stimuleren om een fiets ter beschikking te stellen van werknemers die met het openbaar vervoer naar de luchthavengemeente afzakken. “In de treinstations van Nossegem en Zaventem werden afgesloten fietsenstallingen voorzien. Bedrijven kunnen een fiets ter beschikking stellen van hun werknemers zodat zij het laatste stukje per fiets kunnen afleggen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees