“Betrokkenheid werd niet bevestigd door het onderzoek”

22-jarige verdachte van voyeurisme op Gentse hogeschool weer vrijgelaten, 41-jarige wordt nog ondervraagd

22-jarige verdachte van voyeurisme op Gentse hogeschool weer vrijgelaten, 41-jarige wordt nog ondervraagd

De 41-jarige verdachte (rechts) werd maandag ondervraagd door de Gentse politie Foto: Begsteiger

Gent -

De Gentse politie heeft de 22-jarige verdachte in het onderzoek naar de illegaal gefilmde beelden in het sportcomplex van de hogeschool HoGent na ondervraging weer vrijgelaten. Een andere verdachte, een 41-jarige man die vandaag gearresteerd werd, wordt nog wel ondervraagd.

Een 22-jarige man werd gisteravond gearresteerd “op basis van een aantal nuttige tips en na intensief speurwerk van de lokale recherche en de Federale Gerechtelijke Politie”. De man uit de regio rond Gent werd maandag verhoord en daarna voorgeleid bij de onderzoeksrechter, en vervolgens vrijgelaten. “Hij werd niet in verdenking gesteld, en werd na verhoor door de onderzoeksrechter weer in vrijheid gesteld. De initiële aanwijzingen van betrokkenheid van de man bij de feiten werden niet bevestigd door het verdere onderzoek”, meldt het Gentse parket.

Maandagmiddag werd namelijk een tweede verdachte, een 41-jarige man uit regio Gent, opgepakt bij drie huiszoekingen. De man zou de gebruiker zijn van de account op het voyeuristisch forum. Hij werd verhoord door de politie en moet een nacht in de cel blijven. De onderzoeksrechter beslist dinsdag over zijn aanhouding.

LEES OOK. Voyeur filmde ook op kantoor en in winkels: “Na jaren jagen heb ik haar te pakken”

22-jarige verdachte van voyeurisme op Gentse hogeschool weer vrijgelaten, 41-jarige wordt nog ondervraagd
Foto: rr

“Dader is overmoedig geweest”

De hogeschool reageert tevreden op het nieuws. “Het is een hele opluchting dat we zo snel resultaat hebben”, zegt woordvoerder Johan Persyn. “We hadden al alle douches gecontroleerd en geen camera’s gevonden, maar er was toch een duidelijk spoor naar de verdachte. Hij heeft wat sporen nagelaten, misschien is hij wat overmoedig geweest. We hopen dat het blijft bij wat we nu gehad hebben. We blijven alert en hebben dat ook gevraagd aan onze studenten.”

De dader riskeert een celstraf van 6 maanden tot 5 jaar, maar als het slachtoffer jonger dan 16 jaar oud is, kan de straf oplopen tot 15 jaar cel. Al vier vrouwen hebben klacht ingediend, maar het is niet duidelijk of er minderjarige slachtoffers zijn. “Er wordt onderzocht of deze vrouwen effectief gefilmd werden. De politie zet ook alles in het werk om eventuele andere slachtoffers te identificeren”, zegt het parket. Voyeurisme is sinds 2016 strafbaar.

LEES OOK. (N+) Waarom staan we zo machteloos tegen sites met ‘vieze’ foto’s en filmpjes?

Voyeur verwijderde zelf beelden

Zaterdag bleek dat een voyeur beelden van Vlaamse vrouwen in de douches van het sportcomplex van de Gentse hogeschool HoGent op een Nederlands internetforum had geplaatst. De dader kwam maandagochtend nog online om alle beelden die hij er de voorbije weken, maanden en jaren gepost heeft, te wissen. Dit weekend wiste de persoon in kwestie ook al beeldmateriaal. De voyeur plaatste onder de gebruikersnaam ‘dgeedb’ tussen september 2016 en vorige maand beelden online, die veelvuldig bekeken werden door de ruim 170.000 gebruikers.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees