Overduidelijk nee tegen Ivo Michielsstraat: hele straat tekent verzet aan tegen naamsverandering

Sint-Lievens-Houtem / Zonnegem -

Het voorstel van het Houtemse schepencollege om de naam van het Gebuurtestraatje te veranderen in Ivo Michielsstraat kan op weinig goedkeuring rekenen bij de bewoners. Tien van de elf gezinnen die er wonen tekenden bezwaar aan.

Gisteren liep het openbaar onderzoek af over een mogelijke straatnaamwijziging in de Houtemse deelgemeente Zonnegem. In januari keurde de Houtemse gemeenteraad een procedure op om de naam Gebuurtestraatje te veranderen in de naam van de bekende Vlaamse auteur Ivo Michiels (1923-2012). De schrijver verbleef vorige eeuw enkele jaren in Zonnegem en een bibliothecaris uit Harelbeke, die banden heeft met de Houtemse regio en fan is van het werk van de auteur, suggereerde het gemeentebestuur om het straatje waar Michiels een boerderijtje had, naar hem te noemen.

Administratieve rompslomp

Maar de bewoners zien zo'n straatnaamwijziging niet zitten. “Dat betekent niet dat wij geen begrip en erkenning hebben voor de literaire verdiensten van Ivo Michiels”, zegt bewoner Michel De Clercq “Maar een gedenkplaat in de straat zou een betere manier zijn dan een straatnaamwijziging die een pak miserie meebrengt voor de bewoners. Ik begrijp ook niet dat het gemeentebestuur de suggestie van een man uit Harelbeke volgt. Wij willen toch ook geen straatnaam veranderen in zijn gemeente?”

In de straat wonen drie zelfstandigen die sterk opzien tegen die verandering: Jonas Strickaert, Gino Roeland en Erwin De Clercq. “Voor ons is de administratieve rompslomp het grootst: inschrijving bij de kruispuntbank, vergunningen, mestbank, dierentransporten, berichten naar al onze leveranciers en klanten, het drukken van naamkaartjes en andere documenten. Er zijn dan ook nog de kosten die daarmee gepaard gaan.”

Ook veel andere bewoners zien de literaire opwaardering van straat niet zitten: “Wij houden van de naam Gebuurtestraatje die verwijst naar onze roots en onze cultuur. De naam is pure nostalgie en straalt dorpsgevoel uit. Ivo Michiels woonde hier wel een tijdje maar hij had weinig contact met de buurt. De man hield van de rust en weinigen hebben hem echt gekend. Ook voor de gewone man brengt een straatnaamwijziging veel administratieve problemen mee. En dan hebben we het nog niet gehad over vergissingen van poststukken en bestellingen die via gps worden geleverd.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio