Stemmen voor nieuwe straatnamen in fusiegemeente: voor Azaleastraat zelfs keuze uit zo maar eventjes 31 suggesties

Stemmen voor nieuwe straatnamen in fusiegemeente: voor Azaleastraat zelfs keuze uit zo maar eventjes 31 suggesties

De Azaleastraat prikkelde de verbeelding massaal: bewoners van de straat kunnen kiezen uit een lijst van maar liefst 31 voorstellen. Foto: cte

Lovendegem / Zomergem / Waarschoot -

De fusiegemeente Lievegem (Waarschoot, Lovendegem, Zomergem) zoekt nieuwe namen voor 28 straten die dubbel voorkomen. Bewoners konden suggesties doen voor hun straat, én deden dat massaal. Er liepen er meer dan 230 binnen. Voor de Azaleastraat in Lovendegem waren er dat zo maar even 31. Daarop kan nu gestemd worden.

Dat de fusie van Waarschoot, Lovendegem en Zomergem leeft, bleek vorig jaar al. Toen liepen 541 inzendingen binnen voor de nieuwe gemeentenaam die uiteindelijk Lievegem werd.

En ook nu weer lieten inwoners zich massaal horen voor de nieuwe straatnamen. Door de fusie van de drie gemeenten is er een teveel aan Kerkstraten, Kasteeldreven en ook Azaleastraten. Omdat drie keer dezelfde straatnaam in één en dezelfde gemeente te verwarrend zou zijn voor hulp- en postdiensten, moesten in Lievegem achtentwintig straten een andere naam krijgen.

Te commercieel

Aan voorstellen opnieuw geen gebrek: bewoners en bedrijven konden, samen met de cultuurraad, suggesties doen, en ze deden dat massaal. Uiteindelijk werden 234 voorstellen weerhouden. Namen als Solvasstraat of Solvaslaan, waar het bank-, verzekerings- en vastgoedkantoor Solvas net voor nieuwjaar nog een actie rond deed, haalden het niet wegens te commercieel.

De Azaleastraat in Lovendegem spant de kroon: inwoners van die straat (vanaf 12 jaar), eigenaars van huizen in die straten en handelaars kunnen stemmen op maar liefst 31 voorstellen, genoeg om bijna last te hebben van keuzestress. De voorstellen komen allemaal uit de botanische sfeer, van Vergeet me nietjesstraat over Florahof tot Boeketje.

Ook de Kerkstraat in Zomergem met 22 suggesties of de Verbindingsweg in Waarschoot met 18 voorstellen hebben creatieve bewoners.

Tot en met 25 maart kan gestemd worden via de fusiewebsite www.lievegem.be of via een stemformulier dat alle bewoners van de straten die veranderen in de bus kregen. De naam waarop het meest gestemd wordt, gaat verder.

“In mei volgt dan een openbaar onderzoek en moeten eventuele bezwaren worden onderzocht”, zegt schepen Dirk De Poorter (CD&V), die het dossier van de straatnaamgevingen trekt in Zomergem. “Op 27 juni legt de gemeenteraad dan de nieuwe straatnamen vast. In september organiseren we een infomoment. We bezorgen dan een stappenplan en checklist om de adreswijziging voor de inwoners van die straat zo vlot mogelijk te laten verlopen. Op 1 januari 2019 zijn de nieuwe straatnamen een feit.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio