Trio riskeert negen jaar cel voor invoer ton cannabis

Kortrijk / Ingelmunster / Sint-Niklaas -

Twee broers uit Kortrijk en Sint-Niklaas en hun kompaan uit Ingelmunster riskeren een effectieve celstraf van negen jaar. Het trio wordt verdacht van de invoer van maar liefst 930 kilogram cannabis.

In Kortrijk werd in 2015 de woning van de 72-jarige El Z. van Marokkaanse afkomst 63 kilogram hasj aangetroffen tijdens een huiszoeking. Hij gaf toe dat de drugs van zijn zoon Khalid Z. (39) uit Ingelmunster waren. Uit onderzoek bleek volgens de openbare aanklager dat Khalid Z. samen met de broers Mohamed C. (41) uit Kortrijk en Samir C. (39) uit Sint-Niklaas lid waren van een internationale drugsbende die gigantische hoeveelheden drugs produceerden, transporteerden en verkochten. “De bende produceerde hun drugs in Marokko, via Spanje werd het opgeslagen in een loods in Nederland. Zelf verkochten ze meer dan 500 kg cannabis, het ging zeker om 60 kilo per week”, aldus de openbare aanklager.

Winst van 804.000 euro

Naast de celstraf van negen jaar wordt geëist om de drugswinst die wordt geschat op 804.000 euro verbeurd te verklaren in het vermogen van het trio.

De broers en hun kompaan ontkennen en vragen de vrijspraak.

De 72-jarige vader van Z. riskeert 21 maanden cel en ook de vriendin van Z. staat terecht voor medeplichtigheid. Er hangt haar een celstraf van acht maanden boven het hoofd. De verdediging vraagt de vrijspraak.

Op 26 maart spreekt de rechter vonnis uit.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio