Stad wordt medeorganisator van Heilig Bloedprocessie: “Niet langer houdbaar”

Stad wordt medeorganisator van Heilig Bloedprocessie: “Niet langer houdbaar”

De stad Brugge zit voortaan mee in de organisatie van de Heilig Bloedprocessie. Foto: mvn

Brugge -

De stad Brugge stapt mee in de vzw achter de Heilig Bloedprocessie. De organisatie van de processie, die al uitgaat sinds 1304, wordt steeds complexer en is de voorbije jaren verlieslatend. “Op termijn was dit niet meer te dragen door de Confrérie.”

Na dik zeven eeuwen mag de stad Brugge zich medeorganisator noemen van de Heilig Bloedprocessie. Het stadsbestuur treedt toe tot de vzw Heilig Bloedprocessie en zal voortaan vijf van de elf zetels vullen in de algemene vergadering. De Edele Confrérie van het Heilig Bloed, die met zes afgevaardigden een meerderheid behoudt, was al lang voorstander van een nauwere samenwerking.

200.000 euro

“De organisatie van het evenement is door de jaren heen steeds complexer en duurder geworden. Eén editie van de Heilig Bloedprocessie kost ongeveer 200.000 euro. De voorbije jaargangen moet je rekenen op een verlies van ongeveer tienduizend euro per processie. Dat is op termijn niet meer te dragen”, zegt William De Groote van de Confrérie van het Heilig Bloed. “We zijn het stadsbestuur dan ook zeer dankbaar voor deze oplossing.”

Het stadsbestuur ondersteunt de organisatie al met jaarlijks een subsidie van 37.450 euro en logistieke ondersteuning, en breidt de samenwerking nu uit. “Een andere optie was om te discussiëren over de grootte van de financiële steun, maar we hebben ervoor gekozen om verder te gaan dan dat. De Heilig Bloedprocessie is werelderfgoed en dat moeten we naar waarde schatten”, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).

Schepenen stappen mee

De stad, die nu mee zal instaan voor de financiële risico’s, wil de organisatie professionaliseren. Brugge Plus, de evenementen-vzw van de stad die vorig jaar ook al de organisatie van de Gouden Boomstoet op zich nam, zal een medewerker afvaardigen. “Vanuit de ervaring die we hebben opgedaan met de Gouden Boomstoet, willen we nu de organisatie van de processie versterken.”

De sterke betrokkenheid van de stad zal overigens ook te zien zijn in de processie zelf. De vertegenwoordiging van het stadsbestuur in de stoet, voorheen beperkt tot de burgemeester, wordt waarschijnlijk uitgebreid met het voltallige schepencollege. Voor het overige zal er aan de processie niets veranderen, de jaarlijkse vernieuwingen buiten beschouwing gelaten. Een van de nieuwigheden voor de editie van dit jaar, die plaatsvindt op 10 mei, is de voorstelling van het passieverhaal op twintig grote praalvlaggen langs het parcours.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees