Festival over robots en innovatie moet deze stad internationaal op de kaart zetten

Festival over robots en innovatie moet deze stad internationaal op de kaart zetten

De verdiensten van Leuven op het vlak van technologie en creativiteit moeten duidelijk worden op het nieuwe festival. Foto: hsb

Leuven -

Robots, innovatie in voeding, slimme en duurzame steden... Ze komen allemaal aan bod in ‘and&’, een nieuw festival rond innovatie, dat in mei tal van internationale, innovatieve en gerenommeerde sprekers naar Leuven brengt.

And& is een kruising van een conferentie met een festival, over het leven in de stad van morgen, georganiseerd door Leuven MindGate. Daarmee willen de initiatiefnemers Leuven op de kaart zetten op het gebied van technologie, gezondheidszorg en creativiteit. “Onze regio staat aan de wereldtop op die vlakken. Het is een droomplek om te studeren, te werken en te leven. We willen ervoor zorgen dat die verdiensten gekend en erkend worden, hier en in het buitenland”, zegt Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate.

Gratis deel

Het festival bestaat uit twee delen: een gratis deel voor de Leuvenaars en al wie geïnteresseerd is in dingen als artificiële intelligentie, innovatie en duurzaamheid en een betalend deel voor professionelen. Tijdens de conferentie zullen tientallen sprekers het woord voeren. Naast topmensen van KU Leuven, UZ Leuven, IMEC en KBC zijn ook internationale sprekers uit het bedrijfsleven, de academische wereld en de creatieve sector te gast. Een aantal van die sprekers is voor het eerst in ons land. “De sprekers zijn enthousiast en maken internationaal veel reclame voor ons festival”, zegt Pieter Goiris van Leuven Mindgate. “Voor het betalende deel zijn al meer dan 1.000 van de 2.000 tickets verkocht.”

Het gratis deel van het festival zal in heel Leuven zichtbaar zijn. Zo zullen op enkele plaatsen in de stad bedrijven en onderzoeksinstellingen als IMEC hun nieuwste innovaties voorstellen, zijn er kunsttentoonstellingen en een ‘innovatiefestival’ voor kinderen. Het Depot organiseert concerten die het midden houden tussen technologie en muziek. Er is zelfs een artificiële intelligente opera Fausto die voor het eerst vertoond wordt. Ook 55 start ups uit de regio zullen zich voorstellen aan het publiek, de investeerders en een jury.

Duur festival

Dit festival organiseren, kost veel: circa 1,2 miljoen euro. In de gemeenteraad werd een bijdrage van de stad unaniem goedgekeurd door meerderheid en oppositie. Toch stellen sommigen zich de vraag of de organisatie van zo'n duur festival wel in evenwicht is met de investeringen in bijvoorbeeld handel. “Met Leuven Mindgate en een dergelijk innovatief festival voelt misschien niet iedere Leuvenaar zich even verbonden, maar het komt ons allemaal ten goede. Met het festival tonen we ons bij internationale bedrijven. Het lokt een publiek naar de stad, dat tijdens het festival bij de handel zal terechtkomen en na het festival misschien zal investeren, wat voor extra werkgelegenheid zorgt. Dit is een win-win voor ons allemaal”, zegt schepen Mohamed Ridouani.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio